Hlavní obsah

Téměř tři čtvrtiny Američanů si myslí, že to nejhorší teprve přijde. Trumpovi příliš nevěří

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Ačkoliv americký prezident Donald Trump prohlašuje, že nastal čas vrátit se do práce a nastartovat Spojené státy, většina obyvatel se domnívá, že nejhorší fáze koronavirové pandemie na ně teprve čeká. Vyplývá to z průzkumu, který ve čtvrtek zveřejnila agentura Pew Research Center.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před potravinovou bankou v Kalifornii se vytvořila dlouhá fronta autVideo: AP

 
Článek

Ze zveřejněného průzkumu vyplývá, že si 73 procent Američanů myslí, že nejhorší fáze pandemie teprve přijde. 65 procent dotazovaných také odpovědělo, že prezident Trump jednal „příliš pomalu“. Výzkumu se zúčastnilo celkem 4917 dospělých respondentů.

To není plán, to je sotva powerpointová prezentace.

Ačkoliv Trump vyhlásil čas návratu k práci a hovoří o nastartování Spojených států, dvě třetiny (66 procent) obyvatel se domnívají, že zavedená opatření budou uvolněna příliš rychle. Trumpovi nenahrávají ani další čísla průzkumu. Že prezident o koronavirové situaci informuje „tak, jaká skutečně je“, si myslí jen 39 procent respondentů.

Více než polovina dotazovaných (52 procent) je toho názoru, že Trump situaci záměrně zlehčuje, pouze osm procent si naopak myslí, že prezident situaci zveličuje.

Foto: Profimedia.cz

Většina obyvatel USA se domnívá, že to nejhorší je teprve čeká.

Tři fáze na oživení

Podle amerického prezidenta se zdraví Američané budou moci vrátit do práce, jakmile to podmínky dovolí. Některé americké státy by se do těchto kroků mohly pustit „už zítra“ a 29 z 50 států by se mohlo ekonomicky otevřít relativně brzy, poznamenal v pátek prezident podle agentury Reuters.

Je čas vrátit se do práce, ohlásil Trump, přestože jsou USA nejpromořenější zemí

Koronavirus

Jak Trump avizoval, Bílý dům vydal nové pokyny pro státy, jednotlivce a zaměstnavatele o tom, jak postupně ve třech fázích oživit aktivitu a zmírnit omezující opatření v oblastech, kde je nákaza na ústupu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před potravinovou bankou v Kalifornii se vytvořila dlouhá fronta aut.Video: AP

„To není plán, to je sotva powerpointová prezentace,“ prohlásil o pokynech z Bílého domu Ron Klain, který za časů eboly radil Trumpovu demokratickému předchůdci Baracku Obamovi a bývalému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi.

Ve Spojených státech bylo v pátek nakaženo novým koronavirem celkem 671 425 osob a v souvislosti s nákazou zemřelo bezmála 29 tisíc lidí. Vyplývá to ze statistiky, kterou pravidelně zveřejňuje Univerzita Johnse Hopkinse.

Reklama

Výběr článků

Načítám