Hlavní obsah

Téměř miliarda lidí po celém světě je kvůli koronaviru doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karantény a různá vládní opatření proti koronaviru upoutaly celosvětově v domácnostech zhruba 900 milionů lidí, uvedl Daily Mail. Virus SARS-CoV-2 si vyžádal už přes 13 tisíc úmrtí, potvrzených případů je na světě téměř 309 tisíc.

Foto: Zoltan Balogh, ČTK/AP

Maďarský muzikant Ádám Móser hraje z balkonu svého domu v Budapešti

Článek

Pandemie pozastavila život na celé planetě. V mnoha státech včetně České republiky platí přísná opatření. Zavřeny jsou školy, bary, restaurace či kavárny. Itálie, kde dosud zemřelo na koronavirus nejvíce lidí (4825), dokonce pozastavila veškerou postradatelnou výrobu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle součtu agentury AFP zůstalo v domácnostech přibližně 900 milionů lidí v 35 zemích světa.

Mladí, nejste neviditelní

Nemoc Covid-19, kterou koronavirus způsobuje, má nejhorší následky pro starší lidi nebo jedince, kteří mají už tak oslabený imunitní systém. Ředitel Světové zdravotnické (WHO) organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus ale varuje i mladé: „Nejste neviditelní, i vás může virus napadnout a v nejhorším případě i zabít.“

Šéf WHO dodal, že mladší lidé by měli jednat zodpovědně. I když se nenakazí, mohou jejich činy ovlivnit život jiných lidí, se kterými se setkají.

Foto: Prashant Waydande, Reuters

Na letišti v indické Bombaji označili pracovníci muže, který má nařízenou domácí karanténu

Zatímco v Evropě ještě pandemie nedosáhla svého vrcholu (Itálie v sobotu ohlásila rekordní počet 793 obětí za jeden den), tak v Číně, kde se virus objevil poprvé, se situace výrazně lepší. V neděli země zaznamenala sice 46 nových případů, ale 45 z nich se týkají osob, které do země přicestovaly.

Česko má 1120 potvrzených případů nákazy koronavirem

Koronavirus

A ačkoli americký prezident Donald Trump tvrdí, že Spojené státy válku proti viru „zatím vyhrávají“, tak i v USA začíná růst počet případů (26 892) i úmrtí (348). Například státy New York, Illinois nebo Kalifornie už nařídily občanům, aby nevycházeli z domů, není-li to nezbytně nutné.

Počet případů se celosvětově blíží ke 309 tisícům, na následky koronaviru zatím zemřelo přes 13 tisíc lidí a uzdravilo se jich bezmála 96 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám