Hlavní obsah

Těhotné se k očkování zaregistrují, ale vakcínu dostanou jen některé

Stáňa Seďová, Právo, Stáňa Seďová

Už hodinu před nedělní půlnocí se mohli k očkování registrovat lidé ve věku 35 až 39 let. Hned čtvrtou otázkou v dotazníku bylo, zda vyplňující žena není těhotná. Celkově je v Česku odhadem 100 tisíc těhotných žen a některé spadají do aktuální očkované věkové kategorie.

Foto: Luis Barron/IPA, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Jak Právo informovalo, tyto ženy však nemají možnost se pro očkování rozhodnout, byť podle zjištění redakce je současný dotazník, i přes kladnou odpověď, k registraci pustí. Vakcinologové očkování doporučují, gynekologové se svým doporučením vyčkávají. Jasno bude možná už za týden.

Těhotné ženy mají zvýšené riziko závažného průběhu covidu-19 než netěhotné
Daniel Dražan, vakcinolog MeSES

Do této chvíle je v Česku dovoleno nechat se očkovat těhotným ženám jen v případě, že patří do rizikové skupiny profesní, nebo jim hrozí těžší průběh onemocnění kvůli jiné nemoci. Ovšem po rozšíření různých variant zmutovaného viru jsou právě gravidní ženy podle odborníků ve větším ohrožení kvůli násobně vyššímu riziku těžkého průběhu nemoci i úmrtí ve srovnání se svými vrstevnicemi, které těhotné nejsou.

A tak se ve Velké Británii, Izraeli, Rakousku či Belgii staly prioritní skupinou. Na celém světě byly očkovány anticovidovou vakcínou stovky tisíc těhotných. Stejnou cestou bychom se měli vydat i my, doporučuje Daniel Dražan, člen výboru České vakcinologické společnosti a zároveň praktický lékař pro děti a dorost, který je členem MeSES (Mezioborové skupiny pro epidemické situace).

Těhotné vakcínu nedostanou, i když jsou ohroženy nejvíc

Koronavirus

„Těhotné mají zvýšené riziko závažného průběhu covidu-19 než netěhotné ženy stejného věku. V absolutních číslech je toto riziko však nižší ve srovnání se seniory a lidmi se závažnými chronickými onemocněními,“ řekl Právu Dražan.

„Nejsou žádné bezpečnostní signály, které by ukazovaly, že očkování má nějaký negativní vliv na těhotnou ženu nebo její plod. V současné době klinické studie v zahraničí na očkování těhotných žen probíhají. Vzhledem k riziku covidu-19 lze těhotným ženám očkování nyní doporučit,“ dodal.

Doporučení České gynekologické a porodnické společnosti, které by mohlo změnit současný stav a postoj ministerstva zdravotnictví, bude známo podle jejího předsedy brzy.

V Izraeli očkovali těhotné ženy. Imunita přešla i na děti

Blízký a Střední východ

„Měli bychom se sejít za týden a sekce odborné skupiny následně formuluje oficiální stanovisko k vakcinaci gravidních žen. V tuto chvíli stále platí, že je třeba zvážit riziko versus přínos vakcinace. Než budou ovšem k dispozici seriózní a renomované studie, bude to dle mého názoru ještě dlouho trvat. Ve světě se těhotné ve druhém a třetím trimestru očkují. Někde, ne všude, není to tedy tak, že by Česká republika zaostávala,“ sdělil Právu Vladimír Dvořák, předseda společnosti.

Dávku až ve druhém a třetím trimestru

V prvním trimestru by se ale podle Antonína Pařízka, vedoucího lékaře Perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky U Apolináře Všeobecné fakultní nemocnice, těhotné očkovat dát neměly. Jinak by to však mělo zůstat na jejich vlastním rozhodnutí.

„I. trimestr je období vývoje orgánů zárodku a posléze plodu. Pokud žena dostane první dávku vakcíny v době otěhotnění, je prozatím z bezpečnostních důvodů potřeba vyčkat na druhou dávku až po uplynutí 12. týdne těhotenství. Po 12. týdnu těhotenství jsou totiž již všechny orgány plodu vyvinuty,“ sdělil Právu porodník.

Zájem o očkování je u mladších věkových skupin nízký

Domácí

„Očkování doporučujeme v případě vyšší pravděpodobnosti nákazy – například pracujeli žena ve zdravotnictví, ve velkém kolektivu nebo v případě rizika, že by u ní onemocnění mohlo mít závažnější průběh. Očkování by měly zvážit zejména ženy s nadváhou, vysokým krevním tlakem a cukrovkou. Rozhodnutí, zda se nechat očkovat, je na každé ženě a je její osobní volbou,“ dodal.

Pomalá fronta

Zda tato volba zůstane skutečně na budoucích maminkách, nebo jim vakcínu lékař či zdravotník v očkovacím centru dát odmítne, zůstává v tuto chvíli nejasné.

Od 1. června by se mohli k očkování hlásit všichni starší 16 let

Domácí

„V Národním očkovacím centru O2 universum je pro těhotné vyčleněno místo, které pracovně nazýváme pomalou frontou, kde si lékař s dotyčnou sedne a podrobně si s ní projde přínosy i možná rizika očkování v jejím stavu a zodpoví jí případné dotazy. Proto je i z našeho pohledu důležité znát postoj gynekologické společnosti, případně konkrétního gynekologa, u něhož je těhotná v péči,“ vysvětlila Jitka Zinke, mluvčí Ústřední vojenské nemocnice, jejíž tým očkování v centru provádí.

Reklama

Výběr článků

Načítám