Hlavní obsah

Těhotné vakcínu nedostanou, i když jsou ohroženy nejvíc

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světě už je proti covidu naočkovaných statisíce těhotných žen. V Izraeli či Velké Británii dokonce patří k prioritní očkovací skupině kvůli přibývajícím případům s těžkým průběhem nemoci u těhotných i mnohonásobně vyšším rizikem hospitalizace a úmrtí. Oproti tomu v Česku byly zatím naočkovány řádově jen desítky gravidních žen.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Důvodem je, že se u nás na základě doporučení „odborných společností“ těhotné ženy až na výjimky (rizikové pracoviště, souběžné zdravotní problémy jako vysoký tlak nebo cukrovka) neočkují.

Musí se spoléhat na to, že je od nákazy stále agresivnějšími mutacemi koronaviru ochrání pouhé dodržování protiepidemických pravidel. S tím má problém Ondřej Beran, garant očkování Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze.

„V posledních měsících, kdy virus mutuje, způsobuje závažné komplikace právě u těhotných. Hrozí jim daleko častěji těžší průběh onemocnění, několikanásobně vyšší riziko hospitalizace, připojení na umělou plicní ventilaci a bohužel i úmrtí ve srovnání s jejich netěhotnými vrstevnicemi,“ řekl Právu.

Příští týden se budou moci registrovat k očkování lidé od 30 let

Domácí

„Přitom u nich nemáme ze světa ani od nás žádné signály o závažných nežádoucích účincích po očkování. Důležitý poznatek je také ten, že protilátky přecházejí jak na plod v průběhu těhotenství, tak na miminko během kojení,“ uvedl Beran.

V Česku v tuto chvíli ne­existuje systém, který by monitoroval počty proočkovaných těhotných žen, ale údaje z pražské ÚVN potvrzují, jak málo jich je.

V ÚVN jen pět

Zatím tu bylo naočkováno jen pět těhotných žen. Jednou z nich je jedenatřicetiletá Magda Kadlecová.

„Nejprve jsem váhala, protože ve chvíli, kdy jsem začala o očkování uvažovat, bylo ještě pro těhotné zapovězené. První impulz mi dal můj vedoucí z lékárny, pak jsem šla rovněž na konzultaci k docentovi Beranovi a načetla si výsledky studií,“ popsala své rozhodování farmaceutka.

Padl další očkovací rekord

Domácí

„Nakonec jsme i s partnerem dospěli k názoru, že by se nemělo nic stát. Covid jsem sice neprodělala, ale v lékárně, kde dosud pracuji, přicházím často do kontaktu s nemocnými,“ dodala.

„Bála jsem se těžšího průběhu covidu, vyšší zátěže dýchacího systému, který je v těhotenství už tak dost zatížený. Nechala jsem se naočkovat v dubnu Pfizerem, jako všichni u nás. Po první dávce mě jen bolela ruka, po druhé jsem den pociťovala příznaky chřipky: únavu, bolest hlavy, zad, kloubů. Ale hned druhý den to odeznělo. Teď jsem spokojená, a i když nejsem neopatrná, jsem opravdu klidnější,“ řekla Právu žena, která porod čeká v září.

Jedna z prvních

„Rozhodla jsem se kvůli dceři, kterou čekám. Pročetla jsem si studie z USA a Izraele, zkonzultovala jsem to s naším vedoucím očkování docentem Beranem a věřím, že je to výhodné i pro miminko. Přejdou na ně protilátky proti covidu. Já sama jsem covid neprodělala, takže jsem neměla vůbec žádné protilátky,“ svěřila se Právu pětatřicetiletá Jana Hovorková, zdravotní sestra infekční kliniky ÚVN v Praze.

Vakcíny proti koronaviru chrání i novorozence, ukazují studie

Koronavirus

„Uvažovat o očkování jsem začala při druhé vlně, když jsem na oddělení viděla, jak na covid umírají stále mladší lidi. Jak strašně je tato nemoc nebezpečná,“ uvedla s tím, že byla jednou z prvních gravidních žen, které byly u nás očkované.

Dva odborní lékaři jí očkování rozmlouvali

„Gynekolog i hematoložka mi to rozmlouvali. Ale mé okolí ne. Když to vezmu celkově, jdete-li na očkování jako těhotná, všude vás odsuzují, to jsem opravdu zažila. Pokud jde o vedlejší účinky, bála jsem se teplot, ty jsou pro těhotné nebezpečné. Ale pouze po první dávce mě bolela ruka, jinak se vůbec žádné nežádoucí účinky neprojevily. Očkovaná jsem byla v dubnu, druhou dávkou v květnu, už ve třetím trimestru, kdy měla dcera dva kilogramy,“ podělila se o svou zkušenost nastávající maminka.

V rámci přednáškových cyklů se setkala i s různým přístupem napříč Českem. „Od kolegů z Ostravy jsem slyšela, že tam se těhotné neočkují, ani z rizikových skupin. Naopak od kolegyně ze Slovenska jsem se dozvěděla, že u nich jsou těhotné s rizikovým faktorem očkovány prioritně,“ dodala zdravotnice.

Řada covid pozitivních těhotných rodí předčasně

Domácí

Nechají si to líbit?

„K vakcinaci gravidních žen jsou nejvhodnější mRNA vakcíny, tedy ty od společnosti Pfizer/BioNTech a Moderna. Doporučení k očkování těhotných vydala i Světová zdravotnická organizace a já se domnívám, že by tomu v době, kdy k očkování přicházejí i tyto nižší věkové kategorie, měla odborná veřejnost věnovat pozornost,“ říká lékař.

Od 1. června má být otevřena registrace všech lidí nad 16 let. V této kategorii je naprostá většina těhotných žen. Kolik tisíc jich je, se neví, protože souhrnné statistiky chybějí. Ale je jisté, že pokud se nezmění tradičně konzervativní postoj českých odborných společností, tak se k vakcíně nedostanou, i když by chtěly. Nechají si to líbit?

Reklama

Výběr článků

Načítám