Hlavní obsah

Zájem o očkování je u mladších věkových skupin nízký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K očkování proti covidu-19 se do pondělních 8:00 hodin ráno registrovalo asi 50 tisíc lidí ve věku 35 až 39 let, pro něž byly v pondělí registrace spuštěny. Na Twitteru o tom informovali zástupci projektu Chytrá karanténa. Za stejný čas se u předchozí skupiny 40 až 44 let zaregistoval dvojnásobek lidí.

Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech, Právo

Očkovací centrum v nošovické automobilce

Článek

Lidí ve věku 35 až 39 let žije v Česku podle údajů Českého statistického úřadu ze začátku letošního roku asi 763 tisíc. Z této věkové skupiny na základě speciálních kódů pro vybrané profese či kvůli chronickému onemocnění už vakcínu dostalo více než 87 tisíc lidí, u 41 tisíc bylo očkování dokončeno.

Nepřijdete na druhou dávku? Budete mít problém, vzkazuje Svrčinová

Domácí

Vakcínu nyní může na základě věku dostat více než 6,6 milionu obyvatel Česka a vybrané profese či chroničtí pacienti. Do neděle se jich dat resortu zdravotnictví registrovalo nebo už vakcínu dostalo 4,2 milionu, tedy asi 39 procent. K navození kolektivní imunity je třeba očkovat zhruba 70 procent celé populace.

Od úterní půlnoci by se pak měla možnost přihlašování otevřít i pro lidi nad 30 let.

„V tuto chvíli je naočkováno alespoň první dávkou již 55 procent lidí nad 40 let," uvedla Chytrá karanténa. Čtyřicátníci měli o registrace větší zájem. Minulý týden se jich do 8:30  hodin ráno zaregistrovalo víc než 100 tisíc. Za celý první den pak bylo více než 200 tisíc registrací.

Od 1. června by se mohli k očkování hlásit všichni starší 16 let

Domácí

Očkování je spolu s negativním testem nebo nedávno prodělanou nákazou možností, jak prokázat svou bezinfekčnost. Je třeba například pro návštěvu restaurační zahrádky, některých služeb či ubytování. Od dnešního dne se podmínky mění, nákaza chrání až půl roku a k ochraně po očkování stačí 21 dní po první dávce. Někteří odborníci to kritizují, imunita bez druhé dávky podle nich není dostatečná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám