Hlavní obsah

Tahle čísla radši neberte vážně. Nedostatky statistik připouštějí Dušek i Prymula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je kvůli koronaviru aktuálně důvod spíš k obavám, nebo spíš k optimismu? Jedním z ukazatelů, podle nichž se mohou lidé v Česku orientovat, jsou oficiální data publikovaná ministerstvem zdravotnictví. Jenže je na ně po nedělní radikální úpravě počtu aktuálně nemocných spoleh? Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek i vládní zmocněnec Roman Prymula připouštějí, že je třeba brát je s rezervou.

Foto: web Ministerstva zdravotnictví ČR

Vývoj epideimiologické situace před nedělní revizí: aktivních případů se ještě uvádělo 5254

Článek

Po auditu zaměřeném na počet aktuálně nemocných se statistika v neděli vylepšila o skoro 1800 případů.

„Záznam o vyléčení je jediný, který vyžaduje nějakou zpětnou kontrolu,” vysvětloval Dušek a uvedl, že nynější audit je od počátku epidemie již třetí. „Akorát ty předchozí nebyly tak významně viditelné,” poznamenal s tím, že se audity budou dělat i v budoucnu.

Počet aktuálně nemocných ve statistice náhle prudce klesl

Koronavirus

Zpoždění v záznamech zjištěné nynějším auditem bylo prý dvoutýdenní až třítýdenní.

Na věrohodnost dalších statistik podle Duška výsledky kontroly nemohou mít vliv, protože počty nově diagnostikovaných, zemřelých i hospitalizovaných se sledují v reálném čase, když se vloží do databáze.

Počty nakažených koronavirem nesedí. Proč?

Koronavirus

Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly není údaj aktuálně nakažených nijak rozhodující a je poměrně nepřesný. Kromě toho, že se vždy nedaří odhlašovat uzdravené včas ze systému, za to může i změna metodiky, kdy má být nakažený po dvou týdnech brán jako uzdravený, řekl.

Například při denním nárůstu nakažených o 200 pacientů po dobu dvou týdnů by tak podle něj měla statistika aktuálně nemocných ukazovat zhruba 2800 pacientů. Když se k tomu přičtou závažně nemocní, kteří jsou například na plicní ventilaci a které systém může evidovat déle, vzroste počet přibližně nad 3000, což zhruba odpovídá nynější upravené statistice, dodal.

Drhnoucí chytrou karanténu by mohli převzít vojáci. Jsme připraveni, vzkazují

Koronavirus

Podle Duška je dobře, že hygienici v lokálních ohniscích nákazy dali přednost trasování před zpětným doplňováním záznamů. Ohnisek se v uplynulých týdnech v ČR vyskytlo několik. Nejvíce nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel stále vykazuje Karvinsko, a to přes 62. Následuje okres Jihlava s 57 a Frýdecko-Místecko s 39 nakaženými na 100 tisíc obyvatel za poslední týden.

„Když řešíte ohnisko a máte tam na to několik málo lidí, tak samozřejmě priorita je zastavit epidemii, a ne hlídat databázi,“ řekl.

Vojtěch v pondělí představí systém tří pohotovostních stupňů proti koronaviru

Koronavirus

Ministerstvo zdravotnictví by chtělo počty hygieniků zvýšit. Ze 134 nových míst na krajských hygienických stanicích je nyní podle Vojtěcha obsazeno pět, ale výběrová řízení nebyla ukončena a jasno bude v srpnu. Problém podle něj může být se sháněním kandidátů na lékařské pozice, například na Vysočině se nepřihlásil nikdo.

Reklama

Výběr článků

Načítám