Hlavní obsah

Svitla další naděje: Pracuje se na pilulce a nosním spreji proti covidu

Právo, vpl

V boji proti koronaviru svitla další naděje. Švýcarská farmaceutická společnost Roche tvrdí, že pracuje na pilulce proti covidu-19, sdělila v sobotu televize 3SAT. Lék nazývaný AT-527 je tzv. inhibitor RNA polymerázy, který zajišťuje, že se patogen SARS-CoV-2 nerozmnožuje, čímž vymírá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Mohla by se stát účinným doplňkem stávajících vakcín. Půjde-li vše tak, jak by mělo jít, tabletka by se na trhu mohla objevit ještě na konci tohoto roku,“ upřesnil Christoph Franz, šéf správní rady Roche.

Tabletka by se na trhu mohla objevit na konci tohoto roku
Christoph Franz, šéf správní rady Roche

Farmaceutický gigant spolupracuje s americkou společností Atea Pharmaceuticals od loňského října. „AT-527 působí jako antibiotikum, ale nezabíjí bakterie, ale viry,“ podotýká Michael Nawrath, virový analytik.

Testy ještě pokročí

Ještě v tomto čtvrtletí začne studie jako podklad pro registraci. Při ní se AT-527 nasadí do nemocničních provozů i mimo ně. Látka se již testuje na pacientech léčených ambulantně s mírnými či středně závažnými příznaky covidu-19.

Svatým grálem v lécích na covid je Molnupiravir, tvrdí lékař

Koronavirus

Podle Nawratha by studie mohla přinést výsledky poměrně rychle. „To, zda se virová zátěž sníží, se dá poměrně rychle stanovit,“ dodal.

Kromě toho se bude zkoumat, zda by přípravek AT-527 mohl posloužit jako druh profylaxe, tedy u lidí, kteří přišli do styku s nakaženými, avšak neprojevují se u nich žádné symptomy. „Tabletky by lidé brali stejně jako jodové pilulky v případě jaderné katastrofy – ihned a preventivně,“ dodal Nawrath.

Vakcína pod dolar?

Výzkumný tým vedený Rakušanem Peterem Palesem z lékařské fakulty Icahn School of Medicine at Mount Sinai v USA pracuje na vakcíně proti koronaviru, která může být podávána nosem – a měla by stát jen dolar (21,9 koruny). První klinické studie byly nedávno zahájeny v jihovýchodní Asii a Latinské Americe.

Ivermektinu věříme, lidé by ale lékaře neměli tlačit, říká primář Rezek

Koronavirus

Vědci se domnívají, že jejich vakcína bude ve střednědobém horizontu mimořádně potřebná, zejména v zemích se středními a nižšími příjmy, řekl rakouské agentuře APA Palese, ředitel mikrobiologického oddělení lékařské fakulty Mount Sinai.

Kromě své specializace na chřipkové viry, v níž spolupracuje s rakouským virologem Florianem Krammerem, od loňska analyzuje koronavir.

Tým chce „zaplnit mezeru“ vlastní vakcínou. Jedná se o tzv. vektorovou vakcínu, při níž se části genomu viru SARS-CoV-2 – konkrétně část, která obsahuje konstrukční pokyny pro protein na povrchu – přivedou do těla prostřednictvím jiného viru. Palese a kolegové používají newcastleský virus, který způsobuje hlavně atypickou ptačí chřipku u kuřat a není nebezpečný pro člověka.

V EU se může používat bamlanivimab, v Česku se s ním už léčí

Evropa

Vědci nyní zahájili první menší klinické studie (fáze I) v Thajsku, Vietnamu, Brazílii, Mexiku a také v New Yorku. „Náš preparát by měl mít mnohem nižší cenu než dolar, uvedl. Může být také podáván nosem. To zvyšuje pravděpodobnost prevence přenosu viru, protože imunita se tvoří v horních dýchacích cestách a díky tomu je účinná látka zajímavá pro podávání dětem.

Reklama

Výběr článků

Načítám