Hlavní obsah

Ivermektinu věříme, lidé by ale lékaře neměli tlačit, říká primář Rezek

Právo, Novinky, Vladimír Klepáč, coe

V brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny dostává v současnosti ivermektin 30 covidových pacientů, ve středu to řekl primář a zástupce přednosty I. interní kardioangiologické kliniky nemocnice Michal Rezek. I přes to, že ivermektin zatím nemá oficiální doporučení jako jiné léky, vidí ho Rezek jako možnost, kterou je škoda nevyužít. „Naše zkušenosti rozhodně nebyly negativní,” poznamenal.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Primář a zástupce přednosty I. interní kardioangiologické kliniky brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Michal Rezek.

Článek

Rezek uvedl, že o tom, jestli lék funguje, nelze mluvit na základě zkušenosti s 30 pacienty.

„My ho používáme také na základě toho, co jsme si o tom léku přečetli, na základě toho, že s ním existují klinické studie. Samozřejmě jsou to studie, které jsou z různých důvodů problematické, někdy jim je vyčítáno, že nejsou randomizované, někdy, že mají některé metodologické problémy... Jsou tam určité doklady o tom, že ten lék funguje. Ve většině studií ten lék vychází pozitivně,“ vysvětloval na tiskové konferenci Rezek.

Merck „svůj” ivermektin zpochybnil. Vyvíjí nový lék

Koronavirus

Zprávy ze světa podle něj naznačují, že by fungovat měl.

„Zmiňuje se, že je bezpečný a že má minimum nežádoucích účinků. Proto jsme se ho rozhodli používat v začátcích, a proto si stále myslíme, že by mohl mít místo v terapii nemoci covid-19, ačkoliv za sebou nemá velké randomizované placebem kontrolované studie, aby mohl být v současných oficiálních doporučeních, jako to mají jiné léky,“ dodal Rezek.

Primář podle svých slov chápe lékaře, kteří jsou pro podávání tohoto antiparazitika, hubícího také viry, zatím velmi rezervovaní. Zdůraznil, že je vždy na posouzení ošetřujícího lékaře, zda lék svému pacientovi podá.

Brněnská nemocnice u sv. Anny připravuje studii k ivermektinu

Koronavirus

Někteří hospitalizovaní se prý vysloveně dožadují toho, aby jej dostali. Objevily se případy, kdy zoufalí lidé přinášejí do nemocnic v igelitových taškách ivermektin pro zvířata od veterinářů a žádají ošetřující lékaře, aby jej předepsali jejich příbuzným.

Lékaři z brněnské nemocnice na svém webu v úterý napsali, že varují před neuváženým používáním ivermektinu, „zvláště pak je-li určen primárně k veterinárním účelům”. „Tato forma ivermectinu není vhodná pro humánní použití a při podání člověku by mohla způsobit zdravotní komplikace,” uvedli.

Rezek ve středu poznamenal, že není správné lékaře do čehokoli tlačit - pro podání ivermektinu musí být specifické podmínky, což poznají jen oni.

Dohady a nepřesnosti

Rezek se svými kolegy upozornil na to, že je zároveň nutné hledat, a to obzvláště ve složitých situacích, i nová řešení, tedy nové druhy léčby.

Jistou dávku nedůvěry svých kolegů k ivermektinu chápe, protože za uplynulý rok boje s koronavirem se objevilo již několik nadějných léků, jejichž léčebné účinky se nepotvrdily. Za hlavní primář Rezek považuje to, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (SUKL) umožňuje lék v Česku experimentálně použít.

Kolem ivermektinu panuje mnoho dohadů a nepřesností, primáře však jeho kolegové z fakultní nemocnice podporují. Všichni zdůrazňují, že nejde o pochybný experimentální lék, jenž by se netestoval. Má za sebou zahraniční studie, přičemž fakultní nemocnice momentálně připravuje další, která zhodnotí právě využití tohoto léku a jeho léčebné výsledky v Česku.

Kolumbijskou studii o ivermektinu sponzorovali výrobci vakcín proti covidu-19

Koronavirus

Ivermektin měl výsledky

Podle Rezka je zatím příliš brzy na vyhodnocení. Jisté ale je, že fakultní nemocnice měla na podzim minulého roku ivermektin k dispozici a poskytla jej svým 30 pacientům, u nichž prokazatelně nastalo zlepšení celkového stavu. Na základě toho bylo rozhodnuto o pořízení dalších dávek.

Momentálně léčbu ivermektinem prodělává v brněnské nemocnici 30 lidí.

Brněnský primář Rezek: Stav většiny pacientů, kteří dostali ivermektin, se zlepšil tak, že mohli jít domů

Domácí

Česká vláda přes nemocnici u svaté Anny v Bulharsku zakoupila celkem 10 000 dávek pro 20 000 pacientů. Projevilo o ni zájem zhruba 80 nemocnic v zemi. Polovinu dávek si již rozebraly.

„Rozhodně nemám informace o tom, že je to (ivermektin) totální omyl, jak se někde uvádí. Za situace, kdy výsledky dosavadní léčby nejsou příliš utěšené, se snažíme hledat cesty, jak výsledky péče o pacienty zlepšovat a ivermektin je jednou z nich,“ řekl Právu Rezek.

Reklama

Výběr článků

Načítám