Hlavní obsah

Svět se do normálu nevrátí možná nikdy, tvrdí americký imunolog Fauci

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K tomu, co bylo před pandemií nového koronaviru považováno za normální, se svět už nevrátí, je přesvědčený doktor Anthony Fauci, přední americký lékař a imunolog. Prohlásil to při pondělním brífinku v Bílém domě po dotazu, zda se Spojené státy mohou vrátit do normálu ještě před příchodem vakcíny, informovaly servery CNBC a Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Anthony Fauci

Článek

Devětasedmdesátiletý Fauci je ředitelem amerického Národního institutu alergií a infekčních chorob a je považován za předního amerického imunologa. Od ledna letošního roku je rovněž členem pracovní skupiny v Bílém domě.

A právě při tiskovém brífinku v pondělí na dotaz reportéra, zda se USA vrátí do normálu ještě před příchodem vakcíny proti novému koronaviru, odpověděl, že se to nestane.

Brooklynská nemocnice jako obrázky z pekla. Pacienty vmžiku ztrácíme, popsala lékařka

Koronavirus

„Pokud ‚vrátit se do normálu‘ znamená, že se budeme chovat jako před příchodem nového koronaviru, pak si myslím, že k tomu nedojde minimálně do té doby, dokud nebude na světě účinná vakcína, která může chránit celou populaci,” uvedl Fauci.

„Kdybychom se chtěli vrátit do naprosto stejného stavu jako před pandemií, tak to možná nepůjde vůbec, protože si budeme uvědomovat riziko možnosti vzniku další pandemie,” myslí si lékař.

Trump slova podpořil

Fauci se na vývoj vakcíny tváří optimisticky. „Díky vědeckému pokroku, který se teď děje, už se nikdy nebudeme muset vrátit tam, kde jsme byli před koronavirem,” je přesvědčený.

Bill Gates investuje do vývoje vakcíny miliardy dolarů

Koronavirus

Slova imunologa poté podpořil americký prezident Donald Trump, jenž vyjádřil naprostou důvěru institucím, které na vývoji vakcíny pracují.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Stávající preventivní opatření platí ve Spojených státech do 30. dubna. Zda poté budou zrušeny, zatím odmítl prezident komentovat, dodal však, že opatření pomohla v osmi státech zpomalit šíření nákazy.

Za epicentrum nákazy v USA je stále považován stát New York, kde je přes 130 tisíc nakažených a přes čtyři tisíce mrtvých v souvislosti s nákazou novým koronavirem. Vzhledem k počtu nakažených a mrtvých se další ohniska nákazy očekávají v Michiganu, Louisianě a Georgii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám