Hlavní obsah

WHO vyhlásila kvůli koronaviru pandemii

Ženeva
Aktualizováno

Světová zdravotnická organizace (WHO) prohlásila ve středu epidemii koronaviru SARS-CoV-2 za pandemii. Šéf WHO Tedros Ghebreyesus dodal, že se tím ale nijak nemění velikost hrozby nebo doporučení, jak nemoci Covid-19, kterou nový koronavirus způsobuje, čelit. Nákaza je ve 101 zemích, infikovalo se zatím přes 120 tisíc lidí.

Foto: Hoppe Sven, ČTK

Předseda WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus vyhlásil pandemii

Článek

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace označil epidemii Covid-19 za pandemii na pravidelné každodenní tiskové konferenci. Dodal, že „krize zasáhla všechny sektory“. „Je to záležitost všech,” řekl.

Ghebreyesus dodal, že počet nahlášených případů a počet zemí, které jsou pandemií postižené „nevypovídají celý příběh“. Statistické údaje podle něj nejsou úplné a nepostihují zcela rozšíření nákazy.

Počty nakažených v Česku skáčou po desítkách

Koronavirus

Současně upozornil, že se šíření koronaviru dá stále zastavit: „Země ještě mohou změnit vývoj této pandemie.“ Už dříve si stěžoval, že některé státy nejsou dost aktivní a že je důležité stále usilovat o zadržení epidemie.

Dodal, že některé země se potýkají s nedostatečnými materiálními kapacitami, ale jiné zápolí s nedostatkem odhodlání.

Podle něj rychlé akce mohou zabránit vzniku větších ohnisek nákazy a přenosům mezi lidmi.

WHO uvádí, že se nemoc rozšířila do 101 zemí. Podle univerzity Johnse Hopkinse se nemocí nakazilo 121 564 lidí, zemřelo jich 4373 a vyléčilo se jich 66 239.

Nejvíce nakažených - 80 969 - je z Číny, následuje Itálie s 10 149 infikovanými, Írán s cca 9000 a Jižní Korea s 7755. Další je Španělsko s 2174 případy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám