Hlavní obsah

Svaz průmyslu: Ať vláda řekne, kdy otevře hranici pro kvalifikované pracovníky

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda musí jasně říct, kdy otevře hranice oběma směry pro vysoce kvalifikovanou pracovní sílu. Na tiskové videokonferenci Svazu průmyslu a dopravy to v pátek řekl jeho viceprezident Jan Rafaj. Tématem videokonference byl restart ekonomiky po současném útlumu souvisejícím s globální pandemií nemoci Covid-19.

TK Svazu průmyslu a dopravy ČR Video: ČTK

 
Článek

„Potřebujeme, aby vláda nejpozději po Velikonocích otevřela alespoň částečně hranice pro vybranou pracovní sílu. Německo včera oznámilo, že přiveze zejména do zemědělství 70 tisíc pracovníků speciálními letadly. O to nežádáme. Žádáme však, aby byly hranice oběma směry otevřeny pro vysoce kvalifikovanou pracovní sílu,“ uvedl na videokonferenci Rafaj.

Šéf Hospodářské komory Dlouhý: Podporu vlády vítáme, provedení je horší

Ekonomika

„Po vyřešení kurzarbeitu jsou nejdůležitějším tématem k řešení uzavřené malé provozovny, kterým vypadly příjmy, a zároveň musí neustále hradit některé fixní náklady. Nevyřešíme to tím, že jim budeme pouze odkládat, že je budou muset splácet za rok nebo za dva,“ zdůraznil Rafaj.

„Potřebujeme, aby malé provozovny na část těch fixních nákladů dostaly nejrůznější dotace, například na nájmy, energie, případně na jiné variabilní náklady,“ dodal.

„Je jednoznačné, že v pohostinství se víc piv nevypije, že se více obědů nesní poté, co se vrátíme do normálního stavu. Nebo v květinářství se květiny, co byly teď vypěstovány, také už neprodají. Proto potřebujeme těmto podnikům pomoci,“ uzavřel Rafaj své vystoupení.

Podle dalšího viceprezidenta svazu Radka Špicara jsou dvě poučení, která si lze vzít ze světové finanční krize z let 2008 a 2009. Firmy si musí pomoci především samy a vše si odpracovat, ale také jim částečně může pomoci i vláda, pokud splní tři podmínky: musí reagovat rychle, správně nastavit rozsah pomoci a také musí ve vhodný čas ukončit omezení.

Potřeba jednat rychle platí podle Špicara ve zdravotnictví i v ekonomice. „V ekonomické oblasti se to zatím celkem děje a za to děkujeme,“ řekl prostřednictvím videospojení Špicar.

„I když jsme nebyli spokojeni s prvním návrhem kurzarbeitu, dokázali jsme se později s vládou dohodnout na úpravě parametrů. Teď už to opatření vypadá mnohem lépe,“ doplnil.

Advokát žaluje Úřad vlády kvůli nařízením pro pendlery

Koronavirus

K druhému bodu uvedl, že vláda musí přijímat opatření, která budou dostatečně robustní. „Nesmí se nám například stát, aby v programu Covid II či v chystaném programu Covid III došly peníze. Na tohle ty peníze být musí. Opravdu teď není čas na to šetřit,“ řekl dále Špicar.

Ke třetímu bodu pak poznamenal, že vláda bude muset správně určit termín, kdy restriktivní opatření začít odstraňovat, až to situace dovolí. „Kdy začne ulevovat ekonomice, nechá ji se nadýchnout, umožní jí se rehabilitovat. Ekonomika, kterou si můžeme představit jako pacienta na nemocničním lůžku, by kvůli proleženinám mohla na tom lůžku také zemřít,“ dodal.

Ztráty v řádech stovek miliard

Rafaj se k tématu vyjádřil již před tiskovou konferencí: „Již nyní je jasné, že jen pro českou ekonomiku se bavíme letos o významných ztrátách v řádech stovek miliard korun. To se projeví na trhu práce, v investiční aktivitě a v celkové kondici ekonomiky.”

„Logicky na nás jako otevřenou ekonomiku dopadne krizová situace našich obchodních partnerů. Musíme se proto už zaměřit i na opatření, která naši ekonomiku pomůžou znovu nastartovat do budoucna, až problémy s pandemií koronaviru poleví,“ zdůraznil Rafaj.

O úvěry se státní zárukou byl enormní zájem. Do programu jdou další miliardy

Koronavirus

„Žádáme, aby vláda svými rozhodnutími nepřenášela propad ekonomiky i na banky, energetiku, pronajímatele nebytových prostor, telekomunikační služby a další. V opačném případě bude zbývající část zdravého sektoru, který může napomoci aktivovat ostatní, rozhodnutími vlády zavlečen do dluhových problémů a celý problém ekonomiky se jen rozšíří,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám