Hlavní obsah

Studenti ve Švédsku se záměrně snažili nakazit koronavirem, chtěli imunitu na jarní večírky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středoškoláci ve švédském městě Östersund se snažili infikovat koronavirem a nákazu mezi svými vrstevníky aktivně šířit. Údajně tak chtěli získat imunitu pro jarní měsíce, aby se mohli účastnit bujarých večírků, píše server deníku SVT Nyheter. Policie v pondělí ráno zahájila vyšetřování a rozběhly se první výslechy. O pár hodin později bylo vyšetřování ukončeno.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nemáme žádné žalobce, žádné podezřelé, žádné důkazy, prostě nic,“ říká šéf vyšetřování Niklas Stjernlöf. Navíc se domnívá, že není jasné, zda by to byl vůbec trestný čin šíření infekce.

„Je otázkou, zda se jedná o trestný čin. Situace by se dala srovnat s rodiči, jejichž dítě neprodělalo plané neštovice a vyhledává nakažené děti, aby se ty jejich infikovaly a získaly imunitu. Je to podobné,“ řekl.

Naše strategie se řídila zbožným přáním, říká švédská epidemioložka

Koronavirus

Policisté zachytili informace o záměrnému vystavování se nákaze na sociálních sítích Jodel a také kolovaly různé zvěsti. „Slyšela jsem o tom a klidně se to mohlo stát,“ uvedla Maria Könbergová, městská policistka v Östersundu. Kromě dohadů a fám ale policisté neměli nic, o co by se mohli během svého vyšetřování opřít.

Reklama

Výběr článků

Načítám