Hlavní obsah

Sto tisíc námořníků bez země na obzoru. Lodě nemohou do přístavů

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco pasažéři výletních lodí jsou už v bezpečí doma, desítky tisíc námořníků a členů posádek takové štěstí nemají. Lodě nemohu vplout do přístavů, posádky jsou vyloučeny z letecké přepravy, která ještě funguje. Většina z těchto nedobrovolných „bludných Holanďanů“ je držena v malých kajutách a nedostávají žádný plat.

Foto: Profimedia.cz

Dvě výletní lodě společnosti Holland America Group vplouvají do mexického přístavu. Na 2000 pasažérů a členů posádky se Mexiko uvolilo vrátit do zemí jejich původu. Ostatní takové štěstí zatím nemají.

Článek

„Všichni máme rodiny a všichni chceme domů,“ zní zoufalý vzkaz jednoho ze členů posádky výletní lodi MSC Seaview, jež se nachází u břehů Jižní Ameriky. Už měsíc je v karanténě ve své kajutě. Jak zjistil britský deník Guardian, podobných případů je po celém světě více než 100 tisíc.

Z tohoto celkového počtu onemocnělo nákazou covid-19 nejméně 50 lidí a 17 jich zemřelo s podezřením na covid-19. Další desítky pak byly evakuovány z lodí a umístěny v nemocnicích.

Většina z členů posádek má minimální kontakt se světem, což jejich situaci ještě zhoršuje. „Stali se národem plujících trosečníků na lodích od Galapág po Dubaj,“ popisuje poněkud romanticky list Guardian.

Muž z lodi MSC Seaview, který si nepřál být jmenován ze strachu, aby nepřišel o práci, uvedl, že zpočátku se alespoň posádka mohla pohybovat po lodi volně. Jenže pak byl jeden z členů posádky pozitivně testován na koronavirus a ostatní dostali rozkaz zůstat ve svých kabinách.

„Nedostali jsme žádnou informaci, kdy budeme moci domů, nebo co dělají, aby posádky domů dostali. Jsme prostě v kajutách jako vězni,“ uvedl.

„Vězni” na území nikoho

S tím nesouhlasí samotná společnost MSC Cruises. „V době, kdy tato zdravotní krize způsobila, že všechny naše lodě přestaly po celém světě ve své činnosti, dočasně jsme souhlasili s uvolněním většiny posádek a pracujeme na tom, abychom každému zajistili letenku a bezpečný návrat domů,“ uvedl mluvčí společnosti s tím, že těm, kteří zůstanou, nabízí k ubytování kajuty hostů, rozšiřují jídelníček a nabízí k dispozici i internet.

Pokud však na lodi posádka zůstává, představuje to pro ni problém. Guardian uvádí příklady těch z posádek, kteří během koronavirové nákazy zemřeli - lékaře italské výletní lodě v brazilských vodách či strojníka antarktické výletní lodě Greg Mortimer, který zemřel v uruguayské nemocnici poté, co se koronavirem nakazilo 128 z 217 lidí na palubě.

Od Austrálie odplulo největší ohnisko covid-19

Koronavirus

„Některé z posádek jsou v zemi nikoho,“ uvedl advokát John Hickey specializující se na mořské právo. Tyto posádky nemají přístup k právům, jelikož jsou mimo jurisdikci zemí, kam jejich lodě plují.

Většina lodí, dodává Hickey, pluje pod vlajkou zemí s nízkými regulacemi - panamskou, liberijskou či bermudskou. Tyto země by se měly o „své“ lodě postarat, ale nemají finanční ani jiné zdroje na to, aby tak učinily.

Chybí zdravotnické vybavení

Podle serveru mapujícího pohyb výletních lodí CrusieMapper je momentálně na moři více než padesátka lodí, na jejichž palubách byl covid-19 pozitivně testován. Jediná loď Diamond Princess u japonských břehů byla prohlášena za čistou poté, co strávila několik týdnů v karanténě. Nakazilo se na 700 pasažérů a členů posádky, devět jich zemřelo.

Loď Diamond Princess po konci karantény opustili první cestující

Svět

Některé lodě mají alespoň základní lékařské vybavení, MSC Seaview má k dispozici roušky, respirátory, malou laboratoř a dva doktory, kteří se mohou o posádku starat. Stejně tak loď Ruby Princess, která už je v karanténě přes třicet dní.

Obecně však tyto lodě postrádají složitější lékařské vybavení, nemluvě o plicních ventilátorech. V případě běžné krize jsou posádka i pasažéři evakuováni na pevninu. V době pandemie však země tyto lidi odmítají. Posádkám proto nezbývá než doufat, že u nich na lodi nepropukne nákaza ve větším měřítku.

Reklama

Výběr článků

Načítám