Hlavní obsah

Pandemie skončila, otevíráme hranice, hlásí Slovinsko jako první v Evropě

Lublaň
Aktualizováno

Slovinsko otevře na konci května své hranice pro občany Evropské unie. Ve čtvrtek pozdě večer o tom rozhodla tamější vláda. Občané zemí Evropské unie mohou přicestovat do Slovinska, aniž by po vstupu museli jít do sedmidenní domácí karantény, uvedla DPA. Vláda uvedla, že pandemie v zemi skončila. Slovinsko je tímto první v Evropě, píše Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Slovinsko se otevře pro občany EU.

Článek

Na hranicích se sousedními státy – tedy Rakouskem, Itálií a Maďarskem – kontroly zatím zůstávají. Vstup do země bude zamítnut cizincům ze zemí EU, kteří vykazují symptomy nákazy koronavirem a současně nemají ve Slovinsku zřízen trvalý pobyt. Povinnost jít do karantény zůstává u cizinců ze zemí mimo Evropskou unii.

V zemi nadále platí pravidlo dodržování bezpečné vzdálenosti a nošení roušek v obchodech, restauracích a veřejné dopravě.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

První případ nákazy novým typem koronaviru Sars-CoV-2 byl v zemi zaznamenán 4. března. Ljubljana 12. března vyhlásila nouzový stav a přijala přísná opatření proti šíření nákazy. Uzavřely se všechny  veřejné prostory jako školy, restaurace, hotely, fitness centra, kosmetické a kadeřnické salóny apod. Platil zákaz shromažďování a pohybu na veřejných místech. Veřejná osobní doprava byla zastavena a občané nesměli opustit svá bydliště.

Od 20. dubna slovinská vláda začala přísná opatření postupně uvolňovat. Otevíraly se obchody a začaly fungovat některé linky meziměstské hromadné osobní dopravy. Od 29. dubna se také znovu otevřely knihovny, galerie a muzea a od 4. května také zahrádky restaurací a kaváren a začaly fungovat kadeřnické a kosmetické služby.

Zemi se podařilo zamezit šíření nákazy koronavirem. V posledních dvou týdnech bylo hlášeno pouze 35 nových případů nákazy. Celkem má dvoumilionové Slovinsko 1464 potvrzených případů nákazy, které podlehlo 103 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám