Hlavní obsah

Slovinsko daruje Česku přes deset tisíc dávek vakcíny Pfizer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lublaň

Slovinsko daruje České republice 10 530 dávek vakcíny společností Pfizer/BioNTech jako pomoc v boji proti epidemii nemoci covid-19. Rozhodla o tom slovinská vláda.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Vakcína Comirnaty společností Pfizer a BioNTech

Článek

Kabinet Janeze Janši sdělil, že se jedná o projev solidarity s Českem. Neupřesnil, kdy by tato zásilka očkovací látky měla být předána. Podle zveřejněného sdělení ale bude ČR poskytnuta přímo od výrobce z jedné z budoucích dodávek určených pro Slovinsko.

Český premiér Andrej Babiš minulý pátek převzal před Národním očkovacím centrem v pražské hale O2 universum 40 950 dávek vakcíny firem Pfizer/BioNTech od maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa.

Babiš převzal vakcíny, které Česku zapůjčilo Maďarsko

Domácí

V dubnu slíbily Česku vakcíny Slovinsko, Rakousko a Maďarsko. Na přeposlání zhruba 80 tisíc dávek se země domluvily poté, co Praha nesouhlasila s kompromisem o rozdělení dodatečných deseti milionů dávek v EU. V té době patřila Česká republika k zemím nejvíce postiženým covidovou pandemií.

EU zvažuje uvolnění patentů na vakcíny

Koronavirus

Podle dřívějšího sdělení mluvčí vlády Jany Adamcové budou očkovací látky pouze zapůjčeny. „V případě vakcíny z Rakouska, Maďarska a Slovinska jde o zápůjčku, kterou vrátíme, až budeme mít dostatek vakcíny,“ uvedla. Kdy a za jakých podmínek Česko bude očkovací látky vracet, není jasné. „Nejsou stanoveny termíny, jedná se o gentlemanskou dohodu na úrovni předsedů vlád,“ vysvětlila. Babiš k tomu řekl, že takový postup byl zamýšlen od počátku.

Srbsko poslalo do České republiky 100 000 dávek vakcíny Pfizer

Evropa

Podle slovinských médií by ale zmíněných 10 530 dávek očkovací látky, o nichž informovala ve čtvrtek Janšova vláda, měly být darem. Stejně tak by darem, a to od Srbska, mělo být 100 tisíc dávek rovněž vakcíny od společností Pfizer/BioNTech, které 31. května dopravilo vojenské letadlo z Bělehradu do Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám