Hlavní obsah

Slovensko zavádí místo státní karantény mobilní aplikaci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slováci, kteří se vrátí do vlasti, by od pondělí mohli jít do domácí 14denní karantény, která bude kontrolována pomocí mobilní aplikace. Možnost tzv. smart karantény místo povinné státní karantény pro repatrianty schválila ve čtvrtek slovenská vláda.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ministr zdravotnictví Marek Krajčí po zasedání vlády potvrdil, že pokud návrh parlament schválí, smart karanténa by se mohla začít využívat od pondělí 18. května.

„Repatriant si může přímo na hranicích nainstalovat mobilní aplikaci, pomocí které bude monitorován, zda dodržuje karanténu ve svém domácím prostředí,” řekl ministr s tím, že to bude zcela dobrovolné. Pokud někdo tuto možnost odmítne, musí absolvovat státní karanténu.

Kde lidé mají domácí karanténu trávit, zda v místě trvalého nebo přechodného bydliště nebo na jiném místě, zatím není jasné. Krajčí zatím návrh komentoval pouze tak, že „se nesmí vzdálit z místa povinné karantény”. Podrobnosti má dodat v pondělí.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

V současnosti musí Slováci, kteří se vracejí do vlasti, absolvovat karanténu v zařízení, které jim určí stát. Řada těch, kteří podobnými zařízeními prošli, si stěžuje na neuspokojivé podmínky. Někteří v médiích líčili, že do poslední chvíle netušili, kam budou převezeni, a že navzdory nařízené izolaci byli převáženi společně s vícero lidmi.

Křiklavý byl případ pětičlenné rodiny, která v obavách z koronaviru odjela z Velké Británie, aby pak v karanténním zařízení v Gabčíkově skončila vedle pokoje s infikovanými pacienty.

Slovák si odmítl nasadit roušku, dostal pokutu 1000 eur

Evropa

Hlídanou státní karanténu mohou navrátilci opustit až po obdržení negativního testu na covid-19, o nichž jsou lidé v těchto zařízeních informováni rozhlasem. Systém státní karantény kritizovala ombudsmanka Mária Patakyová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám