Hlavní obsah

Na Slovensku vyhlásili mimořádnou situaci

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenská vláda ve středu rozhodla o vyhlášení mimořádné situace v zemi od čtvrtka 12. března 2020 od šesté hodiny ranní. Oznámil to předseda slovenské vlády Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie).

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Peter Pellegrini

Článek

Ve čtvrtek krizový štáb rozhodne o možnosti plošného uzavření všech mateřských, základních a středních škol na území celého Slovenska na 14 dní a bude jednat o možnosti nařízení karantény pro všechny osoby, které se vrátí na Slovensko ze zahraničí, bez ohledu na to, z které země přijíždějí.

„V mimořádné situaci může vláda a příslušné státní orgány využít ustanovení zákonu, které jinak využít nemohou. Některá rozhodnutí se například v tomto čase nebudou řídit správním řízením. Státní instituce budou v rámci mimořádné situace a v rámci řešení situace s koronavirem řešit věci příkazy a nařízeními,“ řekl Pellegrini.

WHO vyhlásila kvůli koronaviru pandemii

Koronavirus

„Co je nejdůležitější, stát a vláda budou moci vynutit plnění dodávek zboží nebo služeb od konkrétních organizací na území Slovenské republiky,“ dodal předseda vlády.

Jako příklad uvedl, že pokud je ve firmách na slovenském území medicínské zboží, které je možné nakoupit pro potřeby slovenského zdravotnictví a firmy je chtějí vyvést do jiných zemí, od zítra od rána jim vláda může přikázat a vynutit si plnění dodávek ve prospěch Slovenské republiky.

Maďarsko vyhlásilo kvůli koronaviru stav nouze

Koronavirus

„Samozřejmě za náhradu. Nebudeme nic znárodňovat, my normálně zaplatíme. Ale chceme, aby firmy měly povinnost dodat zboží, pokud ním disponují,“ dodal Pellegrini.

Mimořádný stav ohrožení vyhlásilo ve čtvrtek i Maďarsko.

Česká republika už v úterý zakázala pořádat veřejné akce, jichž se účastní více než 100 lidí. Od středy je také přerušena výuka na všech školách kromě mateřských.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám