Hlavní obsah

Slovensko otevře do neděle dva hraniční přechody s Českem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko slibuje, že do neděle odstraní zátarasy na dvou malých hraničních přechodech s Českem, mezi Velkou nad Veličkou a Vrbovcemi a mezi Stráním a Moravským Lieskovým. Ve středu to oznámil slovenský úřad hraniční a cizinecké policie. Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec navíc potvrdil, že na hraničních přechodech, kde to bude prostorově možné, vytvoří speciální jízdní pruhy pro očkované.

Uzavření hranic mezi Českem a SlovenskemVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

V pondělí Slovensko uzavřelo přes třicet menších hraničních přechodů s Českou republikou, Polskem, Maďarskem a Rakouskem.

Ministr vnitra Mikulec řekl, že podmínkou jejich otevření je, že slovenská policie posílí kapacity potřebné ke kontrole pohybu osob na těchto hraničních přechodech.

Slovensko zřídí na hranicích zvláštní jízdní pruh pro očkované

Evropa

Kromě armády by mělo na hranicích vypomáhat také 500 příslušníků finanční správy a 200 členů sboru vězeňské a justiční stráže.

Protesty na hranicích

V uplynulých dnech protestovala proti uzavření některých přechodů na česko-slovenské hranici řada lidí, kteří se na některých místech pokusili odstranit betonové zátarasy.

Na přechodu Brumov-Bylnice/Horné Srnie došlo při jednom z takových pokusů ke konfliktu s policií.

Poslanec slovenského parlamentu za Lidovou stranu Naše Slovensko Peter Krupa měl při potyčce napadnout policistu a vzápětí byl zadržen. Policejní mluvčí Denisa Bárdyová potvrdila, že zasahující policista utrpěl drobné zranění ruky.

Slovensko od pondělí zpřísní kontroly na hranicích

Koronavirus

„Policie má situaci pod kontrolou. Je zcela nepochopitelné, že někteří lidé si vybíjejí zlost na policistech, kteří plní svou povinnost vyplývající z usnesení vlády,“ reagoval slovenský policejní prezident Peter Kovařík.

Při cestě na Slovensko je nutné se zaregistrovat v aplikaci eHranica. Očkovaným stačí se zaregistrovat jednou za šest měsíců.

Od pátku 9. července budou slovenské úřady vyžadovat karanténu při vstupu do země pro neočkované cestující. Ta může skončit nejdřív pátý den od vstupu na území Slovenska po negativním PCR testu.

V pondělí byly uzavřeny tyto přechody:
Čadca-Milošová – Šance
Červený Kameň – Nedašova Lhota
Horné Srnie – Brumov-Bylnice
Nová Bošáca – Březová
Moravské Lieskové – Strání
Vrbovce – Velká nad Veličkou
Skalica – Sudoměřice
Brodské – Lanžhot
silniční přejezdy Kohútka, Drietoma – část Liešna, Stará Myjava, Kykula, Predpoloma Javorina.

Reklama

Výběr článků

Načítám