Hlavní obsah

Slovensko od pondělí zpřísní kontroly na hranicích

– Bratislava

Od pondělí 5. července bude slovenská policie kontrolovat na silničních i železničních hraničních přechodech covidové doklady při vstupu na Slovensko. „Policisté budou prověřovat splnění registrace na webu e-Hranica i doklady potřebné k uplatnění výjimky z karanténních povinností,“ uvedla mluvčí policie Denisa Bárdyová.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Výjimku z kontrol bude mít nákladní doprava. Bárdyová požádala občany, aby si před příjezdem na hranice připravili všechny potřebné doklady. „Policie bude provádět kontroly evropských covidových pasů pomocí mobilních čteček,“ dodala mluvčí podle webu tvnoviny.sk.

Zpřísněná opatření budou také na mezinárodních letištích. Policistům budou při kontrolách pomáhat také vojáci.

Neočkovaní budou muset po příjezdu na Slovensko do karantény

Evropa

Zmíněné kontroly jsou prvním krokem k dalšímu zpřísnění kontrol, které bude zavedené od 9. července. Slovensko bude od tohoto termínu až na výjimky vyžadovat při vstupu do země karanténu od cestujících, kteří nejsou očkovaní proti nemoci covid-19. Karanténa bude končit negativním PCR testem nejdřív v pátý den od vstupu na území Slovenska.

Pro očkované se bude počítat doba 14 dní po druhé dávce. V současnosti přitom při cestách na Slovensko z Česka a z dalších zhruba čtyř desítek zemí s nízkým epidemickým rizikem postačuje negativní výsledek testu na koronavirus.

Nová opatření si vyžádalo šíření nakažlivější delta varianty koronaviru. Slovensko také uzavře menší hraniční přechody se sousedními zeměmi, včetně České republiky.

Slovensko zavede očkovací loterii a odměny za přemluvení k vakcinaci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám