Hlavní obsah

Slovensko nakoupilo drahé respirátory. Ušetřit prý mohlo přes sto milionů korun

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norsko nabízelo Slovensku respirátory FFP3 za 3,75 eura (103 korun) za kus, ale správa státních hmotných rezerv je nakoupila od slovenské společnosti Lacorp za 16,58 eura (458 korun) za kus. Tvrdí to Nadace Zastavme korupci. Šéfa úřadu Kajetána Kičuru už vláda odvolala.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Respirátory FFP2 nabízeli podle nadace Norové za 2,80 eur (77 korun) za kus a firma Lacorp za 8,24 eura (228 korun) za kus.

Zmíněné respirátory a další zdravotnický materiál nabízela norská distribuční společnost Agriculture Investment Group AS přes slovenské velvyslanectví v Oslu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Stát tento materiál nakonec koupil přes slovenské dodavatele. „Smlouvy za desítky milionů podepsala správa státních hmotných rezerv v uplynulých týdnech. Čelí přitom kritice, že některé slovenské společnosti byly založeny jen nedávno a dodávky jsou předražené,“ uvedla nadace Zastavme korupci.

Správa státních hmotných rezerv podepsala například s firmou Lacorp dvě smlouvy v hodnotě 22,5 milionu eur (téměř 622 milionů korun) a 12,4 milionu eur (342 milionů korun). „Jen na dvou položkách respirátorů FFP3 a FFP2 mohlo Slovensko v případě nákupu z Norska ušetřit téměř 5 milionů eur (139 milionů korun). Úspora byla nepochybná, i kdyby se odpočítala letecká doprava,“ upozornila nadace.

Firma si za cenou stojí, tvrdí, že různá konkurence nabízela necertifikované výrobky nebo dlouhý čas dodání.

Prázdné sklady

Nový slovenský premiér Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) po nedělní návštěvě skladů správy státních hmotných rezerv konstatoval, že jsou prázdné. Šéf správy Kajetán Kičura se obhajoval tím, že ze skladů bylo vše distribuováno lékařům. Jenže ti si stěžují na nedostatek ochranných pomůcek. Nová vláda v pondělí Kičuru odvolala z funkce.

Slovensko zpřísňuje opatření, ven už jen s rouškou

Koronavirus

Slovenská média v souvislosti s působením Kičury upozornila také na fakt, že jeho dvacetiletý syn koupil bez hypotéky dva byty v lukrativní části Bratislavy. Ke koupi bytů mělo dojít právě v čase, kdy správa státních hmotných rezerv draze kupovala ochranné pomůcky od nově vzniklých firem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám