Hlavní obsah

Skupinová imunita? Někteří experti o ní pochybují

Právo, Michal Mocek

Řada zdravotních odborníků věří, že skupinová imunita je dosažitelná, i když obtížně. Lidé doufají, že s tím, jak přibývá očkovaných (a lidí po nákaze), kolektivní imunita sílí. Část expertů však podle amerického webu CNBC varuje, že u covidu-19 možná nebude její dosažení trvale možné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Očkováni jsou senioři nad 70 let a pedagogové.

Článek

„Každá část světa dříve či později dosáhne skupinové imunity,“ domnívá se Benjamin Cowling, vedoucí oddělení epidemiologie a biostatistiky na univerzitě v Hongkongu. Připustil, že masové očkování to nemusí zaručit, protože není jisté, zda úroveň imunity zůstane dlouhodobě vysoká.

Autoři studie v časopise Nature vypočetli pět důvodů, proč může být skupinová imunita nedosažitelná. Problémem podle nich není jen oslabování obranyschopnosti či vznik nových variant covidu-19. Jasné není ani to, zda vakcíny – i když oslabují nebo blokují dopad nákazy – dokážou zabránit přenosu nemoci.

Za poslední týden přibylo osm podezření na úmrtí po očkování

Domácí

„Je relevantní jen v případě, že máme vakcínu blokující přenos. Pokud ji nemáme, jediným způsobem, jak ji zajistit, je poskytnout očkování každému,“ řekla pro Nature Shweta Bansalová, americká matematička a bioložka.

Spíše snaha o kontrolu

Experti, s nimiž CNBC hovořila, uznali, že důvody uvedené v Nature mohou vzniku skupinové imunity bránit. „Nesnažíme se to (covid-19) vymýtit, snažíme se zastavit jeho nekontrolovaný přenos,“ řekl Dale Fisher, profesor infekčních nemocí na singapurské univerzitě Yong Loo Lina.

Světová zdravotnická organizace (WHO) loni v létě uvedla, že k zastavení šíření nemoci je třeba, aby očkovaní a lidé s prodělanou nákazou tvořili 60 až 70 procent obyvatel. Anthony Fauci, americký hygienik a poradce prezidenta USA, loni v prosinci řekl, že je třeba, aby se podíl těchto lidí pohyboval mezi 75 a 85 procenty.

EMA: Vakcína Johnson & Johnson může vyvolat sraženiny

Koronavirus

Po nástupu nových variant koronaviru někteří tvrdí, že musí být až 90 procent lidí očkovaných či po nákaze, aby bylo vyloučeno nekontrolované šíření nákazy.

Fisher se podle CNBC domnívá, že stačí podíl 70 procent. „Dostat se k tomuto číslu je možné. Je velmi obtížné dosáhnout ho a udržovat jej,“ tvrdil.

„Musíme diskusi odvrátit od úvah o skupinové imunitě jako cíli, k němuž se blížíme či neblížíme,“ žádá Lauren Ancel Meyersová z Texaské univerzity. Ani Fauci už nechce moc mluvit o stádní imunitě a podle listu The USA Today prosazuje jiné řešení: „Místo abychom se zaměřovali na neuchopitelné číslo, nechme očkovat co nejvíce lidí, jak nejrychleji to bude možné.“

Meze ochrany

I tento postup má ovšem své meze. Tkví v tom, že nemalá část lidí se nechce nechat očkovat. V USA představují asi čtvrtinu obyvatel. Gregory Poland, ředitel skupiny pro výzkum klinik na Mayo Clinic, k tomu poznamenal, že dosažení stádní imunity je sice „teoreticky možné, ale my jako společnost jsme to odmítli“.

Opakovaná nákaza je častější, než se čekalo

Koronavirus

„Nejvíc mě překvapilo nepochopitelné odmítání (očkování) i mezi jinak inteligentními lidmi. Jsem opravdu ohromen, že to mohu sledovat ve velkém měřítku. V této chvíli neexistuje možnost vykořenění (koronaviru), je to mimo hru. Jediné, o čem můžeme mluvit, je kontrola,“ dodal Poland.

U covidu tak asi nebude možné dosáhnout podobného efektu jako u masových očkování proti spalničkám a dalším nemocem, která se provádějí už v dětství. Pravděpodobně bude vždy dostatek neočkovaných a nechráněných lidí, aby se covid-19 mohl rozšířit, jakmile dorazí do dané komunity.

Tři německé země nabízí očkování vakcínou od AstraZeneky každému zájemci

Evropa

Trochu naděje nabízejí čísla z Izraele, kde bylo zatím očkováno 62 procent lidí. „Jakmile míra očkování dosáhne hranice 50 procent, zjišťujeme, že nákazy a úmrtí začnou klesat,“ tvrdí na základě tamních údajů Christina Ramirezová, profesorka biostatistiky z Kalifornské univerzity v Los Angeles.

Reklama

Výběr článků

Načítám