Hlavní obsah

EMA: Vakcína Johnson & Johnson může vyvolat sraženiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská léková agentura (EMA) zjistila možnou spojitost mezi vakcínou Johnson & Johnson a vzácnými případy krevních sraženin. Přínos vakcíny ale podle ní převyšuje její rizika.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Vakcína společnosti Johnson & Johnson

Článek

Podle bezpečnostního výboru Evropské lékové agentury (EMA) by informace o výskytu krevních sraženin měla být obsažena na obalu vakcíny.

Výbor ale dodal, že se jedná o velmi vzácné případy – v řádu jednotek případů z milionů očkovaných – přičemž vzal v úvahu všechny dostupné důkazy včetně osmi případů ze Spojených států, z nichž jeden byl fatální.

Johnson & Johnson napadla vakcíny od Pfizeru a Moderny, že i ony způsobují trombózu

Amerika

Ve všech osmi případech se krevní sraženiny objevily u lidí mladších 60 let, většinou u žen, a to tři týdny po očkování. Na základě dostupných informací nebyly specifikovány rizikové faktory.

Krevní sraženiny se vyskytují většinou na neobvyklých místech, například v žilách mozku (trombóza žilních dutin), břiše (trombóza splanchnických žil) či tepnách, a to spolu s nízkou hladinou krevních destiček a někdy i krvácením.

Přezkoumávané případy byly velmi podobné těm, které se vyskytly u vakcíny AstraZeneky.

„Zdravotníci a lidé, kteří vakcínu obdrží, by měli být obeznámeni s možností velmi vzácných případů krevních sraženin, spojených s nízkou hladinou krevních destiček, a to tři týdny po očkování,“ uvedla EMA v tiskové zprávě.

55 milionů dávek a dost

Evropská léková agentura ale dodala, že přínos vakcíny výrazně převyšuje její rizika.

Evropská unie hází přes palubu vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson

Koronavirus

Americká firma Johnson & Johnson minulý týden dočasně z preventivních důvodů zastavila dodávky své vakcíny do Evropy. Unijní země si od jejího preparátu, jehož mají během druhého čtvrtletí dostat na 55 milionů dávek, slibují zrychlení dosud pomalého tempa očkování.

Více dávek vakcíny ale Evropská komise (EK) od společnosti neobjedná. „Až vyprší platnost smluv se společnostmi Johnson & Johnson a AstraZeneca, které vyrábějí vektorové vakcíny, smlouvy se už neobnoví,“ uvedla EK ve zprávě.

Vektorové vakcíny používají jako nosič (vektor) genetické informace koronaviru adenovirus. V případě AstraZeneky jde o šimpanzí adenovirus, Johnson & Johnson využívá lidský adenovirus Ad26. Na stejném principu funguje i ruská vakcína Sputnik V.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám