Hlavní obsah

Skotsko přitvrzuje. Kdo opustí nejstřeženější oblasti lockdownu, může být zatčen

Novinky, Michael Švarc

Jedenáct oblastí Skotska, včetně města Glasgow, se přesune do čtvrté, nejpřísnější kategorie lockdownu. Znamená to mimo jiné uzavření všech obchodů se zbožím, které není nezbytné, nebo zákaz návštěv mezi domácnostmi. Kdo navíc vymezenou oblast opustí, aniž by k tomu měl skutečně pádný důvod, může být zatčen. Uvedla to skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Foto: Profimedia.cz

Glasgow (ilustrační foto)

Článek

Od pátku se do čtvrté kategorie lockdownu kromě Glasgowa přesouvají například i města Renfrewshire, East Dunbartonshire, Stirling nebo West Lothian. Restrikce mají zamezit dalšímu nekontrolovatelnému šíření koronaviru. Počty nových případů zůstávají podle skotské premiérky stále velmi vysoké. Opatření se dotknou celkem 2,3 milionu lidí, kteří v oblastech dohromady žijí, píše server Daily Mail.

Britská vláda chce částečně zachránit Vánoce

Evropa

Výrazné omezení pohybu se nedotkne jen čtvrté kategorie lockdownu, ale i té třetí, v níž je například Edinburgh. Lidé nebudou moci cestovat ven ani dovnitř, pokud k tomu nebudou mít pádný důvod. Podle Sturgeonové už existuje doporučení, které od takových cest zrazuje, od pátku však bude pohyb vyloženě ilegální a porušení zákazu si může vyžádat zásah policie.

Uvolnit o Vánocích

Skotská premiérka doufá, že tvrdá opatření budou efektivní, a nebudou proto platná příliš dlouho. Pokud povedou ke značnému snížení počtu nových případů, mohla by se o Vánocích uvolnit.

Sturgeonová chce Skotsko v Evropské unii

Evropa

„Vím, že jsou lidé frustrovaní tím, že ostatní restrikce trvají déle, než bylo v plánu. Ale čtvrtá kategorie má být krátká a ostrá,“ uvedla Sturgeonová. Doplnila, že opatření jsou vydaná s předstihem před náročným zimním obdobím, aby bylo možné je případně uvolnit a dopřát lidem o svátcích trochu svobody — pokud bude situace dobrá.

Premiérka zároveň varovala, že porušování zákazu pohybu může vyústit pouze v to, že do čtvrté kategorie lockdownu přibude více oblastí. „Je klíčové, abychom všichni dodrželi cestovní omezení,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám