Hlavní obsah

Britská vláda chce částečně zachránit Vánoce

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská vláda zvažuje možnost uvolnit protikoronavirová opatření po dobu pěti dnů v období Vánoc. Rodiny by se tak o svátcích mohly vzájemně navštěvovat. Mluvčí britského premiéra uvedl, že si to lidé na konci „neskutečně náročného roku” zaslouží.

Foto: Stefan Rousseau

Britský premiér Boris Johnson před minulými Vánoci

Článek

Vládní ministři mají v plánu uvolnit restrikce plošně pro všechny občany. V tuto chvíli totiž platí pro každou ze čtyř zemí Spojeného království jiná pravidla. Podle deníku The Sun hrozí v opačném případě „vzpoura matek”. Epidemiologové navrhují, aby se britské rodiny mohly počínaje Štědrým dnem po dobu pěti dnů vzájemně navštěvovat.

V současnosti se v Anglii smí člověk mimo svou domácnost potkat jen s jednou další osobou. V Severním Irsku lze pořádat akce pro patnáct lidí, ve Walesu taktéž. Ve Skotsku je zavedený čtyřstupňový semafor, tudíž opatření závisí na tom, v jaké oblasti se člověk nachází.

V Británii je tradicí pořádat velké vánoční večeře ve společnosti širší rodiny a přátel, vláda se tak obává toho, že návštěvám nelze předejít. Štědrý den letos připadá na čtvrtek, pondělí 28. prosince je pak ve Spojeném království státním svátkem.

Británie: očkování na Vánoce – jen pro vybrané

Koronavirus

Pro tento prodloužený víkend by tak podle dostupných informací nemusel zákaz návštěv platit. Odborníci ale na Brity apelují, že nepůjde o trvalé uvolnění opatření, ale po vánočních svátcích se všechna vrátí. 

Bublina pro tři až čtyři rodiny

Mluvčí britského premiéra informaci potvrdil. „Prozkoumáváme možnosti, jak zajistit, aby se lidé na konci tohoto neskutečně náročného roku mohli setkat s blízkými,” uvedl.

Šéf kabinetu Boris Johnson je v tuto chvíli v karanténě, protože se minulý týden setkal s nakaženým poslancem. Očekává se, že jakékoli změny v nařízeních podepíše až příští měsíc.

Johnson: Dobrá zpráva je, že trasování funguje. Ta špatná je, že vytrasovali mě

Evropa

Podle zdrojů deníku The Sun je na stole celá řada možností, jak umožnit alespoň „polonormální” Vánoce. Na druhou stranu se ozývají hlasy, že nechat seniory, aby se setkávali s rodinnými příslušníky často z různých koutů Británie, je nebezpečné.

Bývalý poradce vlády pro boj s covidem-19, profesor Neil Ferguson, řekl stanici BBC, že by měla vláda vyjít rodinám částečně vstříc. „Šlo by povolit třem až čtyřem rodinám, aby si vytvořily společnou bublinu a s nikým jiným se nepotkávaly,” myslí si.

Protesty proti lockdownu v Londýně. Policie zatkla přes 100 lidí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám