Hlavní obsah

Školy zatím nezavírají, některé posílají děti i kantory domů

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý pes jiná ves. Ředitelé základních a středních škol se k situaci kolem nákazy koronavirem stavějí porůznu, žádná však zatím nezavřela. Někteří ředitelé doporučili rodičům, jejichž děti byly v Itálii, aby je nechali na dva týdny doma, a někde poslali do karantény i kantory. Leckdy však nenapsali rodičům nic.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Nepanikaříme. Sledujeme web ministerstva zdravotnictví a krajské hygienické služby, kde jsou informace neustále čerstvé. Kdyby se objevilo něco nového, tak bychom se pokynem řídili. Zatím jsme zpřísnili hygienická opatření a opravdu důsledně dbáme, aby si děti myly ruce apod.,“ řekl Právu šéf Asociace ředitelů základních škol a ředitel Masarykovy ZŠ Praha-Klánovice Michal Černý.

Už v neděli rozeslal rodičům doporučení, že v případě návštěvy zasažených regionů severní Itálie mají děti nechat několik dní doma a sledovat, zda se u nich neprojeví příznaky onemocnění. V jeho škole právě skončily prázdniny a řada dětí i pedagogů je trávila na italských svazích, nicméně z učitelů nebyl v postižených oblastech nikdo a většina dětí také ne. „Pokud dítě kašle, zavoláme rodičům a pošleme ho domů,“ sdělil Černý.

Škola zakázala žákovi lyžák. Byl předtím na prázdninách v Itálii

Koronavirus

Striktnější doporučení ale vydala například pražská soukromá škola Métis. „Vy, co jste navštívili Itálii během prázdnin, tak nechte děti po dobu 14 dnů doma. Vy ostatní zvažte, v jak rizikových oblastech jste se pohybovali, dle vaší osobní úvahy rozhodněte, zda vaše dítě půjde do školy od 2. 3., nebo si ho necháte po dobu doporučené karantény doma,“ napsala v hromadném mailu ředitelka školy Veronika Patrasová.

Podobně tomu bylo i v jiných pražských školách, byť krajská hygienická stanice náležité doporučení nevydala. Jinde se zase s odkazem na hygienickou stanici pouze doporučuje obrátit se v případě obtíží na praktického lékaře. Pokud by doktor nařídil karanténu, mají rodiče školu informovat. „Prosím Vás také o informaci, pokud Vaše dítě bylo v posledních 14 dnech v rizikové oblasti,“ stálo ve sdělení jedné pražské školy.

Podle Černého jsou někteří ředitelé pod tlakem vystrašených rodičů, a proto jsou také jejich výzvy důraznější. „Také je pořád uklidňuji. Ta důraznější doporučení preventivně zůstat doma chápu a chápal bych to i jako rodič. Ale žádná instituce nám to nenařizuje. Těch nakažených je jistě víc než tři, ale nemůžu přece každému, kdo je z Prahy, říkat, aby nechodil do školy,“ sdělil.

Karanténa jako nemocenská

Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová opatření kvůli nákaze se svými kolegy z asociace zatím neřešila. Ředitelka Gymnázia Nad Štolou v Praze 7 ani nerozesílala žádná speciální doporučení nad rámec pokynů ministerstva školství.

Itálie hlásí další stovky nakažených

Koronavirus

„Na základě dotazů některých z vás oznamujeme, že neplánujeme vyhlášení karantény kvůli koronaviru,“ stojí na stránkách školy s odkazem na web ministerstva školství. A to pouze odkazuje na resorty zdravotnictví, zahraničí a na krajské hygienické stanice. Na tom se od 27. února nic nezměnilo.

Schejbalová nijak zvlášť neřešila situaci ani se svými pedagogy. „Předpokládám, že jsou svéprávní a natolik inteligentní, že v případě, že by se cítili blbě, tak že budou doma nebo zavolají lékaři, pokud byli v zasažených oblastech,“ uvedla.

Podle obou šéfů školských asociací by učitelé v případě nařízené karantény byli v režimu nemocenské. „Z médií vím, že kdo je v karanténě, tak je jako na neschopence, takže by dostával 60 procent mzdy,“ řekla Právu Schejbalová. Stejně to vidí Černý. Podle něj by měl kantor nárok na plnou mzdu, jen kdyby mu karanténu ředitel preventivně nařídil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám