Hlavní obsah

Silné paže vojáků v nemocnicích potřebují, ve Zlínském kraji už pomáhají první z nich

Právo, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáct vojáků nově pomáhá zdravotníkům v nemocnicích ve Zlínském kraji, který patří dlouhodobě k nejpostiženějším regionům koronavirové pandemie. Jejich ruce jsou potřeba na covidových stanicích, ale i na dalších odděleních nemocnic ve Zlíně, Vsetíně a ve Valašském Meziříčí.

Foto: KNTB

Vojáci se zapojují do pomoci v nemocnicích na východě Moravy.

Článek

„Během podzimní vlny pandemie nám vojáci pomáhali několik týdnů také v odběrovém stanu ve Zlíně. Teď jsou zařazeni do týmů přímo na zdravotnických pracovištích včetně oddělení s intenzivními lůžky, kde jsou hospitalizovaní pacienti s koronavirem v těch nejzávažnějších stavech,“ přiblížil ředitel nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček.

Jedná se podle něj mnohdy o obézní pacienty, kteří jsou ve většině případů v umělém spánku na umělé plicní ventilaci. „Silné paže jsou v takových případech potřeba a pro sestry jsou při řadě každodenních úkonů při péči o pacienty opravdu vítanou pomocí,“ doplnil Maráček.

Během pátku přibylo v ČR 2975 nakažených, země se přesouvá do čtvrtého stupně PES

Koronavirus

Vojáci byli do nemocnic ve Zlíně a Vsetíně přiděleni v rámci celorepublikové armádní pomoci zdravotnickým a sociálním zařízením v době pandemie koronaviru. Do Zlínského kraje zamířili vojenští profesionálové ze 143. zásobovacího praporu v Lipníku nad Bečvou, kteří absolvovali kurz Combat Lifesaver (CLS).

„Ten je rozšířeným kurzem první pomoci pro vybrané vojáky, kteří jsou například vysíláni do zahraničních misí,“ podotkla mluvčí Generálního štábu Armády České republiky Magdaléna Dvořáková.

Odešli k armádě. Covid je k záchrance vrátil

Koronavirus

Vojáci vyslaní do Zlínského kraje mohou na nemocničních odděleních asistovat například při dezinfekci povrchů, úpravě lůžka, při transportu, polohování a hygienické péči o pacienta, při zásobování materiálem a jeho distribuci. Podle dohody by nemocnicím Zlínského kraje měli být k dispozici do 1. prosince 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám