Hlavní obsah

Se ženou umírající na koronavirus se šest jejích dětí muselo loučit přes vysílačku

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovinu prsu Američanka Sundee Rutterová (42) ještě přežila. Život jí vzal až koronavirus. Se svými šesti dětmi se obyvatelka okresu Snohomish ve státě Washington musela loučit přes vysílačku.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Do nemocnice byla podle webu BuzzFeed přijata poprvé 3. března. Ten den strávila spolu se svým synem Elijahem Ross-Rutterem (20) osm hodin v uzavřené místnosti, zatímco ji ošetřoval nemocniční personál v ochranných oblecích.

„Nechtěli se mámy ani dotknout,“ vzpomínal pak Elijah podle listu The Daily Mail. Po vyšetření byli oba posláni domů. „Asi si myslela, že má jen chřipku,“ řekl pak o ní její syn.

Skype jede na plné obrátky. Kvůli koronaviru

Software

Jenže o čtyři dny později byli v nemocnici znovu. Zatímco Elijah seděl v čekárně, lékaři jeho matku znovu vyšetřovali. Nejdříve se domnívali, že má zápal plic a řekli jejímu synovi, že si ji nechají v nemocnici jen přes noc. Další den bylo však už z testů jasné, že nemocná má koronavirus a zápasí s nemocí Covid-19. „Bylo pro nás trochu těžké pochopit, jak mohla koronavirus dostat, protože tady okolo nás ho moc lidí nemělo,“ poznamenal Elijah.

Ani ve chvíli smrti jí nemohli být nablízku

„Nějakou dobu byla schopná posílat SMS,” řekl Elijah o prvních dnech matčina pobytu v nemocnici a vzpomněl si, že ještě 12. března mu poslala optimistickou zprávu, že se cítí „mnohem lépe“. Její textové zprávy byly však stále kratší, a nakonec se omezily jen na smajlíky. „Na moje zprávy mi posílala srdíčka, ale už mi neodpovídala,“ řekl mladík.

Nakonec zazvonil u nich doma telefon a volající lékař řekl, že Elijah má přijít i s pěti sourozenci a s matčinou sestrou do nemocnice. To bylo 16. března.

Nejmladší oběť koronaviru v Evropě: Zemřela dvanáctiletá dívka

Koronavirus

Umírající ženu mohly děti i příbuzná sledovat jen přes malé skleněné okénko. Když měla smrt na jazyku, ujistil ji její nejstarší syn, že o jeho sourozence bude postaráno. „Řekl jsem jí, že ji miluji a že by si neměla dělat starosti kvůli (ostatním) dětem,” řekl. Ty se loučily s matkou pomocí vysílačky, jejíž přijímač měla nemocná opřený o polštář.

Elijah řekl, že nejtěžší pro něj bylo to, že v posledních chvílích nemohl být své mámě zcela nablízku.

Reklama

Výběr článků

Načítám