Hlavní obsah

Schodek rozpočtu 200 miliard. Můžeme si to dovolit, řekla Schillerová

• Aktualizováno
Novinky, zpe

V rámci boje proti ekonomických dopadům kvůli koronaviru vláda schválila 200miliardový schodek letošního státního rozpočtu. Deficit byl původně plánován na 40 miliard.

Foto: Novinky

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

„Vláda dnes schválila návrh novely zákona o státním rozpočtu na rok 2020. Deficit státního rozpočtu bude ve výši 200 miliard,” uvedlo ministerstvo financí.

„Novela reaguje na předpokládaný pokles zejména daňových příjmů a na výdajové straně vytváří prostor pro vyšší výdaje k zajištění zdraví obyvatelstva, a dále k zachování vysoké zaměstnanosti a omezení negativních dopadů na národní hospodářství a sociální oblast,” dodalo ministerstvo.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na pondělní tiskové konferenci řekla, že Česko si takový rozpočet může dovolit.

„Česká republika vychází z mnohem lepších podmínek, než to bylo v roce 2008. Na rozdíl od roku 2008 máme zdravé veřejné finance, nízké zadlužení, stabilizovaný bankovní sektor. To jsou všechno benefity, které nám umožní překonat naši zemi tuto složitou situaci,” tvrdí šéfka státní kasy.

Rozpočet bude v úterý schvalovat Sněmovna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám