Hlavní obsah

Scénář otevírání obchodů zveřejní vláda v úterý

Vláda po úterním jednání zveřejní scénáře uvolňování restrikcí pro obchody a služby. Řekl to v neděli v České televizi vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Jak dodal, počítá se se třemi vlnami uvolňování.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Článek

Zástupci podnikatelů v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi uvedli, že jim stále chybí harmonogram uvolňování.

„Vláda to v úterý rozhodne, přednese scénáře uvolňování. Počítá se se třemi vlnami, pokud tam nebudou nějaké komplikované, toxické segmenty. Jde o maloobchodní prodeje a služby,” uvedl Havlíček.

Již předtím vláda naznačila, že by se po svátcích mohly otevřít třeba prodejny obuvi nebo papírnictví.

Vláda projedná podporu pro lidi pracující na DPP

Ekonomika

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza uvedl, že podnikatelům chybí jasný, postupný scénář, aby každý věděl, na čem bude. „Nejistota ubíjí,” řekl.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar, který minulý týden vyzval vládu ke zveřejnění harmonogramu uvolňování do Velikonoc, upozornil na to, že jej stále nemá. Firmy podle něj musí mít čas, aby se na obnovení chodu připravily.

Uvolnění zákazů? Rozhoduje se o svátcích

Koronavirus

Z šetření mezi členy svazu průmyslu vyplynulo, že 72 procent firem nepovažuje dosud přijatá vládní podpůrná opatření za dostatečná.

„Například kolegové ve Švýcarsku už ty peníze mají na účtech. U nás to není ani schválené,” řekl Špicar. Mluvil přitom o programu pro větší firmy chystaný s názvem Covid 3 nebo Covid Plus. Státní plán počítá s tím, že na přímou podporu půjde asi 100 miliard a dalších 900 miliard formou záruk. Uvedených 900 miliard je podle Havlíčka celkový potenciál financování pro podnikatele včetně peněz, které díky zárukám půjdou z komerčního sektoru.

Slevy na jízdném by Havlíček nerušil

Špicar chválí vládu, že chce v krizi výrazně investovat, na druhou stranu je přesvědčen, že v rozpočtu bude nutné i škrtat.

„Pokud slevy na jízdném přežijí tuto krizi, tak na vládní hospodářské politice budou určité šmouhy,“ prohlásil.

Havlíček by ale opatření, které vychází na zhruba šest miliard ročně, nerušil.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Na dotaz Moravce ministr odmítl, že by vláda řešila dopady koronaviru na ekonomiku zvýšením daní. Škrtat by se prý mělo hlavně v rozpočtu státní správy.

Havlíček také připustil, že se kurzarbeit, tedy program státních příspěvků na mzdy zaměstnanců zvaný Antiviru, prodlouží na více než dva měsíce. „Nechci teď slibovat, zda to bude na čtyři, na pět. Záleží, jak se rozjedou automobilky,” dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám