Hlavní obsah

Sousední Sasko ruší protikoronavirová opatření. Otevře restaurace, školy i obchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany

Německá spolková země Sasko sousedící s Českou republikou opouští valnou většinu všech opatření proti šíření nákazy novým typem koronaviru SARS-CoV-2, napsala agentura DPA. V pátek se otevřou restaurace, kina, divadla, hotelová zařízení, venkovní bazény, oznámila saská vláda po svém úterním zasedání. Dodržovat se ovšem musejí určitá hygienická pravidla.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Za dodržování hygienických předpisů mohou lidé opět navštěvovat své příbuzné v pečovatelských domech či domovech pro seniory. Od pondělí 18. května se opět otevírají školy a školky.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Saská ministryně zdravotnictví Petra Köppingová (SPD) označila tento pátek za historický den. V rámci všech spolkových zemí bude mít Sasko nejvolnější režim. Ministr hospodářství Martin Dulig (SPD) považuje rozhodnutí saské vlády za „odvážný krok“: „Z odvahy se nesmí stát lehkomyslnost,“ řekl a apeloval na to, aby se lidé chovali rozumně.

Nejvíce pomohlo zavření škol, zavření obchodů vůbec, zjistili němečtí vědci

Koronavirus

Stát sice otevírá všechny obchody, už neplatí omezení prodejní plochy do 800 metrů čtverečních, ale lidé musejí dodržovat bezpečnou vzdálenost, tedy jeden zákazník na 20 metrů čtverečních.

V restauracích musí být mezi stoly dodržena vzdálenost 1,5 metru. U stolu mohou společně sedět pouze členové maximálně dvou domácností. Zaměstnanci musí nosit roušky, hosté nesmějí sedět u baru a zakázány jsou bufety.

Německý turistický sektor stojí před kolapsem

Koronavirus

Od pátku se opět otevírají divadla, hudební divadla, kina, koncertní sály, operní domy, taneční školy, fitness a sportovní studia, sportovní areály, venkovní bazény, zábavní parky, všude se ale musejí dodržovat hygienické předpisy.

Uzavřeny zatím zůstávají plavecké bazény, sauny, speciální trhy, lidové festivaly, veletrhy, jarmarky, diskotéky, kluby, turistické zájezdy a veřejné domy. Veletrhy by se měly opět konat od června.

Záhada v Německu: Koronavirus na jednu spolkovou zemi pozapomněl

Koronavirus

Ruší se předchozí striktní zákaz kontaktů a je povolen kontakt s členy jiné domácnosti. Novinkou jsou také setkání dětí ve vlastním obývacím prostoru s až třemi dalšími dětmi ze stejné třídy nebo skupiny kvůli společnému učení nebo hlídání.

Reklama

Výběr článků

Načítám