Hlavní obsah

Šanghaj zpřísňuje i přes ústup covidu. Lidem „děkuje za pochopení“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

V čínské Šanghaji opět zpřísnili proticovidová opatření, a to navzdory tomu, že počet případů koronavirové nákazy klesá. Co vede úřady města, které se vzpamatovává z měsíc dlouhého lockdownu, k tomuto kroku, není jasné, podotýká agentura AP.

Foto: Aly Song, Reuters

Šanghaj míří do další uzávěry.

Článek

V několika čtvrtích dostali lidé nařízení zůstat doma, nevycházet a nepřebírat žádné nedůležité zásilky. „Období klidu“ má trvat minimálně do středy.

„Děkujeme vám za pochopení a spolupráci. Společně zvládneme lockdown zrušit v brzkém termínu,“ stojí v jednom z oznámení vydaných v městské části Huangpu a zveřejněných na internetu.

Jako ve vězení: Úřady v Číně zvenku zamykají lidi v bytech kvůli covidu

Svět

Agentura AP uvedla, že není jasné, co vedlo k opětovnému zpřísnění, protože počty nových případů covidu-19 ve městě soustavně klesají.

V pondělí bylo v Šanghaji za předchozích 24 hodin hlášeno 3947 případů, z nichž téměř všechny byly bezpříznakové, a 11 úmrtí.

Úřady sice začaly postupně rušit přísná pravidla, ale zdá se, že nové nařízení vrátí toto 25milionové město v podstatě do počáteční fáze epidemie.

Nevím, co se v květnu stane, ale myslím, že po tomhle lockdownu budu potřebovat psychologickou pomoc
Čang Čen, obyvatel Šanghaje

Dva tamní obyvatelé kontaktovali agenturu AP s tím, že jim nikdo nic o prodloužení lockdownu neřekl. „Nejsme připraveni,“ řekl Čang Čen, výzkumný pracovník jedné technologické společnosti.

„Už jsem si sbalil kufry, předpokládám, že příště je řada na mně,“ řekl s odkazem na povinný přesun nakažených do karanténních zařízení.

„Nevím, co se v květnu stane, ale myslím, že po tomhle lockdownu budu potřebovat psychologickou pomoc,“ uzavřel.

Šanghaj kvůli šíření covidu-19 staví ploty a zátarasy kolem budov

Koronavirus

Druhý z respondentů, marketingový specialista ze čtvrti Pudong, uvedl, že kvalita života upadá, zatímco výdaje kvůli lockdownu rostou.

„Pokaždé tvrdí, jak se to za pár dní zmírní, ale zdá se, jako by to nemělo konce,“ řekla paní Lu. Celé své jméno nechtěla sdělit, jelikož se bojí odplaty ze strany úředníků, kteří protestující hlasy tvrdě potlačují.

„Všechny aspekty mojí práce jsou tímto ovlivněny. Nevím, kdy přijde čas lockdown zrušit,“ dodala paní Lu.

Reklama

Výběr článků

Načítám