Hlavní obsah

S testem do Francie jen při cestě letadlem, pozemní cesta je volná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří budou chtít navštívit Francii letecky či lodí, musí počítat s tím, že se před vstupem do země budou muset prokázat negativním PCR testem. Ten nesmí být starší 72 hodin. Novinka platí od první minuty neděle, oznámila kancelář prezidenta Emanuela Macrona. V pátek upřesnila, že opatření se nevztahuje na lidi přijíždějící do Francie pozemní cestou nebo na takzvané nezbytné cesty.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Znamená to, že například autem mohou Češi do Francie cestovat i nadále bez testu či karantény. Průjezd Německem je totiž stále možný (bez testu a karantény) za předpokladu, že cestující zvolí pro tranzit přímou cestu a po jejím absolvování území SRN ihned opustí.

Pro případné namátkové kontroly na německém území se doporučuje mít s sebou pro tranzit doklad o tom, že dotyčný se nebude na území Německa zdržovat déle, než je nezbytně nutné. Stačí se prokázat například vytištěným objednáním ubytování ve Francii.

Singapurské aerolinky chtějí mít jako první na světě proočkovaný veškerý personál

Cestování

Podobné omezení platí ve Francii již od poloviny ledna pro všechny cestující ze zemí mimo Evropskou unii. Ti kromě negativního PCR testu musejí vyplnit speciální atestaci, která je ke stažení na internetových stránkách francouzského ministerstva vnitra.

Oznámení Francie přišlo krátce poté, co se lídři Evropské unie na videokonferenci čtvrtek večer dohodli, že v zájmu hladkého fungování unijního trhu nechají vnitřní hranice EU v zásadě otevřené.

Maďarsko podepsalo dohodu o nákupu ruských vakcín

Koronavirus

V současné době platí ve Francii striktní zákaz večerního vycházení od 18:00 do 06:00. Musejí se dodržovat obvyklá opatření (rozestupy, povinné nošení roušek, mytí rukou, větrání vnitřních prostor). Restaurace, sportovní zařízení, kulturní instituce a památky jsou uzavřené.

Ve Francii zemřelo od začátku pandemie v souvislosti s covidem-19 téměř 72 tisíc lidí, počet nově infikovaných tam ve čtvrtek znovu překonal hranici 20 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám