Hlavní obsah

Rusko poslalo do karantény tisíce vojáků, kteří se připravovali na přehlídku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Tisíce ruských vojáků, kteří se zapojili do přípravy odložené přehlídky ke Dni vítězství naplánované na 9. května, skončily v nucené karanténě. Nedodržovali bezpečnou vzdálenost nařízenou kvůli koronavirové infekci, uvedl list Guardian, který zveřejnil i video z nácviku.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Vojáci na přehlídce na Rudém náměstí (archivní záběr z loňska)

Článek

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že na 15 000 vojáků, kteří se připravovali na přehlídku, pošle zpět na jejich domovské základny, kde budou muset strávit čtrnáct dnů v karanténě. Ministerstvo neuvedlo, zda se některý nakazil nemocí covid-19.

V několika ruských jednotkách a na několika vojenských školách se však už nákaza objevila. Minulý týden potvrdilo ministerstvo obrany desítky případů nákazy u kadetů a instruktorů na Nachimovově námořní akademii, ze které bylo také vybráno několik desítek vojáků, aby se účastnili přehlídky.

Putin odložil tradiční velkolepou oslavu konce druhé světové války

Evropa

Na začátku měsíce se objevilo na ruské sociální síti video, jak se tisíce vojáků u Moskvy řadí do pochodových útvarů v době, kdy už v Moskvě platilo, že se nesmí setkat více než padesát lidí.

Ministerstvo obrany pak potvrdilo, že se nácvik konal už 1. dubna. Nácvik v uniformách měl probíhat od 29. dubna do 4. května.

Odložená přehlídka

Přehlídka na Rudém náměstí se tradičně měla konat 9. května, ale ruský prezident Vladimir Putin ji kvůli epidemii odložil. Den vítězství označil za svatý, ale uvedl, že není nic cennějšího než lidské životy.

V Rusku je už přes 47 tisíc potvrzených případů nákazy, uvedl v pondělí štáb pro boj s koronavirem. Za den jich přibylo 4268, což představuje desetiprocentní nárůst, zatímco v neděli byl více než šestnáctiprocentní.

Rusko svírá koronavirová nákaza, počty nakažených trhají rekordy

Koronavirus

Skoro polovina z nově nakažených, celkem 1935, neměla žádné symptomy. Nejpostiženější zůstává s 26 350 případy Moskva, kde přibylo 2026 infikovaných. Počet obětí stoupl za den o 44 na 405.

Reklama

Výběr článků

Načítám