Hlavní obsah

Rusko má vakcínu proti koronaviru, na říjen připravuje rozsáhlé očkování

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko má k dispozici vakcínu proti novému typu koronaviru SARS-CoV-2. V sobotu to pro agenturu RIA Novosti oznámil ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško. S masivním očkováním by se podle jeho slov mělo začít letos v říjnu. Přednost budou mít například zdravotníci a učitelé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Státní výzkumné zařízení v Moskvě podle Muraška dokončilo klinická hodnocení vakcíny a pracuje na jejím zaregistrování. „Plánujeme širší očkování na říjen,“ řekl s tím, že přednost budou mít rizikové skupiny.

První ruská vakcína by podle zdroje agentury Reuters měla být schválena k užití v průběhu srpna. Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že jako dobrovolníci pro testování na lidech posloužili vojáci. Alexander Ginsburg, šéf projektu, CNN řekl, že už dostal vakcínu.

Premiér Michail Mišustin minulý týden uvedl, že vývojem vakcíny se zabývá 17 ruských vědeckých pracovišť. Z 26 typů očkovacích látek se podle něj bezpečnost prokázala u čtyř z nich.

Hamáček varuje před podzimem: Bez vakcíny žijeme s tygrem v kleci

Domácí

Kirill Dmitriev, šéf ruského státního investičního fondu RDIF, který financuje výzkum spojený s vakcínou, přirovnal začátek očkování k vypuštění družice Sputnik 1 v říjnu 1957. „Američané byli překvapeni, když slyšeli pípání Sputniku – a teď nastane naprosto stejná situace. Rusko bude první,“ řekl.

Někteří odborníci však vyjádřili obavy, že Rusko pro svou národní prestiž vyvíjí vakcínu příliš rychle, aniž by se ujistilo, že je bezpečná. Americký expert na infekční choroby Anthony Fauci v pátek na kongresovém slyšení řekl, že: „Doufá, že Číňané a Rusové vakcínu skutečně testují, než ji někomu podají.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám