Hlavní obsah

Rozvolněná Praha se bojí další vlny

Praha

Indická mutace koronaviru, označovaná jako delta, by mohla způsobit další vlnu pandemie. Hlavní město Praha chce její nástup zpomalit, v nové kampani apeluje na mladé lidi, aby se nechali očkovat. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) také žádá zachování respirátorů v MHD.

Článek

Pražští hygienici ve čtvrtek uvedli, že za poslední tři týdny dostali hlášeno sedm potvrzených případů mutace delta a jeden případ varianty gama, dříve brazilské mutace covidu. „Zároveň očekáváme potvrzení nebo vyvrácení sedmi podezření na variantu delta,“ oznámil mluvčí pražské hygieny Zbyněk Boublík.

„Nevíme, jak velký podíl delty v Praze máme,“ komentovala situaci ve čtvrtek radní Milena Johnová (Praha sobě). Minulý týden podle ní Praha zaznamenala nejvyšší reprodukční číslo nemoci z celé republiky, přesahovalo hodnotu 1,3.

Zpomalit nástup

Také hygienici zároveň varovali před opětovným růstem případů v Praze. Klesající trend se zde totiž v posledním týdnu zastavil. V týdnu do 22. června šlo v hlavním městě o 230 onemocnění, přičemž o týden dříve jich bylo 161, nárůst je tedy více než třetinový. „Jednou z možností je zvýšený pohyb lidí v hlavním městě, tedy velká mobilita obyvatelstva,“ doplnil Boublík.

Praha jediná roste. Chová se přesně jako loni v létě, říká Dušek

Domácí

Praha je podle něho v Česku nyní krajem s aktuálně nejvyšším výskytem covidu-19. Podle Johnové, která o situaci mluvila s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO), by měl jednat stát. „Potřebujeme pozdržet příchod další vlny, indické mutace delta, zpomalit nástup. V tomto směru vláda podle našeho názoru nedělá dost,“ řekla Johnová.

Hřib kvůli mutaci delta ve čtvrtek mluvil o déja vu z přelomu roku, kdy se začala šířit britská mutace. Žádal nepolevovat v obezřetnosti. „Z našeho pohledu je nutné zachovat respirátory v MHD a věnovat se záležitostem, které limitují hygienu,“ podotkl primátor.

Covid teď v Česku téměř nezabíjí

Domácí

Hygienici podle něho nedostávají kontakty a leckdy ani přesnou adresu lidí, kteří se vracejí do Prahy z rizikových zemí, přičemž Praha je bránou do Česka. Dosud se podle Hřiba neukázalo, že by cestování MHD, pokud se v ní lidé chrání respirátory, bylo z pandemického hlediska rizikové.

Kampaň a lidé bez domova

Hlavní město apeluje na očkování a spouští novou kampaň zaměřenou na mladší ročníky. Podle Hřiba statistiky jasně ukazují, že s věkem klesá zájem o očkování. „Je to fakt, na který se zaměřujeme kampaní,“ řekl Hřib.

Bezdomovci v Praze jsou téměř bez covidu

Koronavirus

Některé skupiny obyvatel v Praze zůstávají ohrožené. Očkování lidí bez domova by podle Hřiba ministerstvo zdravotnictví nemělo nechávat jen na krajích, primátor to považuje za selhání. Praha lidi bez domova očkuje jednorázovou vakcínou Johnson v azylových domech a vakcíny hradí ze svého.

Městská data ukazují, že druhou dávku vakcíny zatím dostalo v Praze přes 58 procent lidí. „Počítáme, že ve věkové kategorii 80 plus je proočkovanost 95 procent, což je výsledek srovnatelný s Velkou Británií,“ přiblížila Johnová.

Reklama

Výběr článků

Načítám