Hlavní obsah

Covid teď v Česku téměř nezabíjí

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty vážných případů covidu i úmrtí nakažených v Česku klesají. Zatímco na vrcholu jarní vlny epidemie umíralo na covid i více než 200 lidí za den, nyní jde o jednotlivé případy nebo je v kolonce úmrtí nula.

Článek

„Stojí za tím všechny faktory dohromady. Stále vysoká postinfekční imunita, zvyšující se imunita po očkování, stále fungující část protiepidemických opatření, počasí a tím i způsob chování lidí, kteří jsou více času venku, to vše snižuje incidenci a tím následně i počet hospitalizací a úmrtí,” řekl Novinkám epidemiolog Rastislav Maďar.

V nemocnicích se podle dat ze středečního rána léčilo 78 nakažených, 12 z nich bylo ve vážném stavu.

Izrael znovu hlásí zvýšený nárůst nakažených

Blízký a Střední východ

Pro srovnání: na vrcholu jarní vlny bylo hospitalizováno přes 9000 pacientů, z toho více než 2000 ve vážném stavu. Tehdy hrozil kvůli vysokým počtům hospitalizovaných covidových pacientů i kvůli nakaženému personálu kolaps nemocnic a zdravotnická zařízení omezovala péči.

Také úmrtí nakažených ubývá. Po několika měsících se u této statistiky objevila nula v pondělí 14. června a žádné úmrtí není hlášené ani za uplynulou sobotu či za úterý. V ostatní dny jsou hlášeny nejvýš jednotky případů. I když data bývají doplňována zpětně a mohou tedy ještě doznat drobných změn, zlepšení je patrné.

Praha jediná roste. Chová se přesně jako loni v létě, říká Dušek

Domácí

V Česku celkově epidemie ustupuje. Aktuálně v zemi připadá sedm potvrzených případů za poslední týden na 100 000 obyvatel. Regionálně se ale situace může dost lišit - nejhůř je na tom Praha (17 případů), nejlépe Karlovarský kraj (0,7).

Nejaktuálnější data, kolik lidí se zrovna potýká s nákazou, ministerstvo zdravotnictví nezveřejňuje. Třeba zmiňovaného 14. června jich ale bylo 2622. V té době bylo v nemocnicích s covidem 164 lidí, z toho 25 ve vážném stavu.

Jedním z významných důvodů, proč klesl počet hospitalizovaných i počet těžkých případů, je vysoká proočkovanost v rizikových věkových skupinách, tedy u seniorů nad 65 let.

Například mezi seniory staršími 80 let má podle nedávných dat registrovaný nebo rezervovaný termín, aplikovanou první dávku či už kompletně ukončené očkování přibližně 90 procent jedinců. Podobně je na tom i skupina nad 70 let.

Po devíti měsících na covid nikdo nezemřel

Domácí

Právě nejstarší občané byli v minulých měsících, kdy u nich ještě nebyla proočkovanost tak vysoká, těmi, kdo i kvůli dalším přidruženým onemocněním spojeným s vysokým věkem potřebovali při nákaze koronavirem nemocniční péči.

Celkem bylo v Česku zatím aplikováno zhruba 7,5 milionu dávek vakcíny. Ukončené očkování má zhruba 2,7 milionu lidí.

ECDC: Delta bude v Evropě na konci prázdnin dominovat, zrychlete očkování

Koronavirus

Právě ukončené očkování by mělo podle odborníků představovat největší překážku šíření nákazy. Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) varovalo, že do konce srpna bude v Evropské unii představovat 90 procent nových případů koronavirové nákazy varianta delta, která se snáze šíří, a vyzvalo k urychlení očkování.

Data ukazují, že ochrana proti deltě se po první dávce vakcíny pohybuje okolo 30 procent, až po druhé dávce je ochrana téměř 90procentní.

Očkování zabírá, ukazují data

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Dotírající delta zneklidňuje Evropu

Vysoká proočkovanost obyvatelstva a zároveň rychlý postup delty, nové varianty koronaviru. V této situaci se dnes nachází Británie. Vývoj v této zemi budí...

Výběr článků

Načítám