Hlavní obsah

Bezdomovci v Praze jsou téměř bez covidu

– Praha

Většina bezdomovců v Praze covidem neonemocněla. Právu to sdělil Daniel Svoboda, šéf Naděje Praha, která v hlavním městě provozuje pět azylových domů a dvě noclehárny. Vyplývá to i ze zjištění Práva v terénu.

Foto: Jindřích Ginter, Právo

Podle centra Naděje, které v Praze provozuje azylové domy a noclehárny, většina bezdemovců v hlavním městě covidem neonemocněla

Článek

„Odhaduje se, že v Praze je bez domova čtyři až pět tisíc lidí. Staráme se o zhruba dva tisíce klientů ročně. Kolem dvou set osob přijde denně, z toho pětadvacet k lékaři, dalších sto kontaktujeme v terénu a v azylech je ubytováno na 240 osob denně,“ upřesňuje Svoboda.

Staráme se o dva tisíce klientů ročně. Pozitivních bylo 80 osob, nemocných do pěti
Daniel Svoboda, šéf Naděje Praha

Podle něho bylo za celou dobu pandemie pozitivně testováno osm desítek lidí bez domova, a to nejvíce na přelomu roku. A těžší průběh onemocnění covid? „Do pěti lidí,“ uvedl Svoboda. Potvrzuje, že bezdomovců s covidem bylo výrazně méně, než se očekávalo.

„Od září máme jeden azyl v karanténě, kde testujeme jednou týdně. V dalších zařízeních nepravidelně, když vidíme na někom příznaky. Většímu šíření nemoci zabránil i magistrát s covid hotely. Díky tomu jsme pozitivně testované mohli hned izolovat,“ vysvětluje Svoboda. V Michli je i veřejné bezplatné testovací místo pro bezdomovce.

Centrum pro lidi bez domova v centru Prahy je v ohrožení. Končí nájemní smlouva

Domácí

Azyly Naděje pak bezdomovcům pomáhají zaregistrovat se k očkování v systému, jak ho nastavuje stát. „Jedná se také s ministerstvem zdravotnictví o tom, zda by bylo možné očkovat i v našich ordinacích,“ dodal Svoboda a ukazuje reportérovi Práva ordinaci praktického lékaře a stomatologa v azylu pod mostem u křižovatky Bulhar.

Kateřina Sehnoutková, která vede denní centrum Naděje naproti v Bolzanově ulici, specializované na mladé do 26 let, si vývoj pandemie v jejich zařízení pochvaluje: „Covidem jsme propluli dobře.” Někteří klienti jsou podle ní i pravidelně testováni, protože si našli příležitostnou práci.

Bezdomovci dostávají jízdenku domů

Domácí

„Včera mi dělali test. Dělám na stavbě. To víte, kde bychom ten covid chytili, když jsme pořád venku a lidi se nás straní,“ dodává muž bez domova původem ze Slovenska.

Další klientka před Nadějí ani na první pohled jako člověk z ulice nevypadá. Věk kolem dvaceti let, čisté oblečení. „Už jsme si s přítelem našli práci, a hlavně jsme dostali malý kvartýr. Když se chce, tak to jde se z ulice dostat. A to víte, že bezdomovci bývají i dost nemocní, ale covidem zrovna ne. O nikom nevím,“ shrnuje dívka.

Reklama

Výběr článků

Načítám