Hlavní obsah

Reprodukční číslo je menší než jedna, hlásí Švédové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Švédsku, které na rozdíl od většiny evropských států zvolilo v boji s koronavirem liberálnější přístup, kleslo v posledních dnech tzv. reprodukční číslo pod hodnotu jedna. Prakticky to znamená, že jeden člověk s koronavirem nakazí méně než jednu další osobu. Informoval o tom v sobotu hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédsko nepřistoupilo k rozsáhlému omezování života v zemi. Otevřeny zůstaly například restaurace.

Článek

„Znamená to, že pandemie bude pozvolna ustupovat,” řekl Tegnell v noci na sobotu podle agentury DPA. Už od 10. dubna je podle experta míra reprodukce koronaviru v zemi poměrně stabilní a pohybovala se kolem 1,0. Ještě 1. dubna přitom činila 1,40 a před týdnem hodnota reprodukčního čísla činila jen 0,85.

V Dánsku po otevření škol vzrostlo reprodukční číslo

Koronavirus

Místo přísných restrikcí a nařízení švédská vláda apeluje na rozum. Občané mají dodržovat odstupy a dodržovat hygienická pravidla. V porovnání s dalšími skandinávskými státy sice má desetimilionové Švédsko relativně vyšší počet nakažených i mrtvých, ale v evropském kontextu si nevede špatně.

Do sobotního dopoledne Švédsko hlásilo dohromady přes 22 000 nakažených a více než 2650 mrtvých s covidem-19.

Prymula: Zrušili jsme kolektivní zodpovědnost, bude to na každém z nás

Koronavirus

Ve srovnatelně velkém Česku je podle dnešních údajů ministerstva zdravotnictví 7750 potvrzených případů koronaviru a 245 mrtvých s covidem-19. Nejvíce obětí pandemie v Evropě hlásí šedesátimilionová Itálie (přes 28 700) a nejvíce infikovaných registruje 47milionové Španělsko (více než 216 000).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám