Hlavní obsah

Rekordní počty mrtvých v Brazílii. Koronavirus se tam šířil už v únoru při karnevalech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

V Brazílii zemřel za den rekordní počet lidí s nemocí covid-19, bylo jich 881. Země je aktuálně nejpostiženějším státem Jižní Ameriky a sedmým nejpostiženějším státem světa. Nákaza se nově potvrdila u 9258 osob, celkem Brazilci evidují už 177 589 případů. První případ přenosu mezi lidmi zaznamenali v Brazílii v půlce března, podle studie brazilského výzkumného ústavu Fiocruz se však virus v zemi šířil už v době únorových karnevalů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Brazílii pohřbívají oběti koronaviru do masových hrobůVideo: Reuters

 
Článek

„Nový koronavirus se začal šířit v Brazílii už první týden v únoru, tedy o více než 20 dnů předtím, než byl 26. února diagnostikován první případ u cestovatele z Itálie a více než 40 dnů předtím, než byl potvrzen první přenos mezi lidmi,“ uvedl institut ve studii. První přenos mezi lidmi v Brazílii byl zaznamenán 13. března.

Nemoc se tedy šířila mezi lidmi v době, kdy vrcholila mezi 21. a 25. únorem karnevalová sezóna, v níž se miliony Brazilců účastní bujarých oslav na ulicích Ria de Janeira, Sao Paula, Salvadoru i dalších měst. Karnevaly také lákají houfy turistů.

V USA podlehl první člověk koronaviru už počátkem února

Koronavirus

Přesnější data o prvních nakažených nejsou, protože nebylo možné získat vzorky od infikovaných. Institut proto využil analýzu nárůstu počtu úmrtí. Zjistil, kdy stoupla nad průměr za několik posledních let, a od té chvíle odečetl tři týdny, což je průměrná doba mezi nákazou a případným úmrtím na nemoc.

Podobné analýzy na základě počtu úmrtí se dělaly i v jiných zemích.

Obětí koronaviru v Itálii bude víc, vyplývá z celkového nárůstu úmrtí

Koronavirus

Brazilská studie upozornila, že i v Evropě a USA se virus šířil mezi lidmi dva až čtyři týdny předtím, než byl detekován v Itálii, Nizozemsku a Spojených státech.

Opatření přišla pozdě

Ústav také zkritizoval přístup země k zavádění ochranných opatření proti šíření koronaviru SARS CoV-2.

„Dlouhá fáze skrytého šíření nového koronaviru mezi lidmi naznačuje, že opatření na omezení epidemie měla být zavedena nejpozději v tu chvíli, kdy byl zaznamenán první importovaný případ,“ uvedl hlavní autor zprávy Gonzalo Bello.

To by tedy bylo po 26. únoru. Bello ale naznačil, že se měla opatření zavádět, už když se nemoc šířila v cizině.

Koronavirus se rozšířil extrémně rychle. Postupně se mění a adaptuje

Koronavirus

Na začátku dubna list The Guardian upozornil, že se nemoc v Brazílii šířila taky mezi smetánkou, především mezi členy prestižního Country Clubu v Riu de Janeiru. Tam se údajně objevil už 7. března. Boháči nejen jezdili na dovolenou do Itálie, která byla silně postižená, ale také cestovali po zemi soukromými letadly, i když už byli nakažení, a infekci tak dále rozšířili.

Prezident nemoc zlehčuje

Brazilský prezident Jair Bolsonaro – označovaný za pravicového, nacionalistického nebo populistického – se staví proti zavádění ochranných opatření a závažnost nemoci zpochybňuje. Nazývá ji „chřipečkou” a tvrdí, že ekonomické ztráty plynoucí z restriktivních opatření budou mít horší dopady než samotná pandemie.

Francouzský lékař odhalil covid-19 už v prosinci

Koronavirus

A tak zatímco jednotlivé brazilské státy kvůli nárůstu počtu nemocných zvažují, že na svém území zavedou plošná omezení pohybu, Bolsonaro na ně tlačí, aby otevřely tělocvičny, posilovny, kadeřnictví či nehtová studia.

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Brazilští zdravotníci demonstrují, v rukou drží transparenty se jmény zesnulých kolegů.

Počet nakažených v Brazílii stoupl na 177 589 případů, což je více než v Německu. Brazílie je tak sedmá v žebříčku nejvíce postižených zemí.

Počet 9258 nových případů představuje nárůst o 5,5 procenta.

Brazilský prezident zkritizoval opatření proti koronaviru jako politiku spálené země

Koronavirus

Brazilské úřady také po třech týdnech opět zveřejnily statistiky provedených testů. Oficiální laboratoře podle nich zpracovaly přes 337 000 vzorků, k 22. dubnu byl tento údaj 181 000. Odbornými pracovišti nyní prochází dalších asi 95 000 testů, přičemž 50 000 jich na zpracování teprve čeká.

Institut: Obětí může být do srpna až 88 000

Množství testů je ve srovnání s jinými zeměmi nízké, což vyvolává obavy, zda není rozsah epidemie v zemi ještě horší. Kupříkladu Německo minulý týden provedlo 338 000 testů a má kapacity na 838 000 testů týdně.

Institut pro zdravotnická měření a zkoumání (IMHE) při Washingtonské univerzitě předpokládá, že do srpna v zemi zemře na 88 000 nakažených.

Foto: Rahel Patrasso, Reuters

Převoz nakaženého v brazilském městě Santo Andre

Reklama

Výběr článků

Načítám