Hlavní obsah

Rakousko má naočkováno 43 procent školáků nad 12 let, Česko zaostává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Plných 43 procent školáků starších 12 let je v Rakousku naočkováno vakcínou proti koronaviru, oznámil ve čtvrtek ministr školství Heinz Faßmann (ÖVP). V případě učitelů je to dokonce 84 procent. Od začátku školního roku bylo v zemi provedeno téměř šest milionů PCR testů a deset milionů antigenních testů, napsal server deníku Krone.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

S vývojem očkování je Faßmann spokojený: „Školy zůstanou otevřené, o to se postaráme,“ řekl ministr.

V současné době je v Rakousku uzavřena jedna škola. V karanténě je momentálně 107 tříd z celkového počtu 58 tisíc.

Školy jsou v třístupňovém bezpečnostním plánu. Znamená to, že ti školáci, kteří nejsou očkovaní, se musejí testovat třikrát týdně a mimo třídu musejí nosit roušky.

V prvních sedmi týdnech školní docházky bylo provedeno 4,8 milionu PCR testů. Do středy bylo odhaleno 4100 nakažených. Na deset milionů provedených antigenních testů připadlo 6000 podezřelých případů.

Rakušané musí prokazovat bezinfekčnost na pracovišti

Koronavirus

Ke 30. září bylo v Rakousku také naočkováno 84 procent rakouských učitelů. Ve spolkové zemi Burgenland má už vakcínu většina učitelů. Faßmann je podle svých slov obzvláště potěšen tím, že deficit v očkování dohnali učitelé základních škol.

Nejvíce očkovaných učitelů mají ve spolkové zemi Burgenland (89 procent), nejnižší proočkovanost má Salcbursko (79 procent). Od listopadu mohou učitelé dostávat třetí, posilující dávku vakcíny.

Nechte se očkovat na nejkrásnějším místě Rakouska, zve prezident do svého sídla

Koronavirus

Podobně jako je tomu v jiných zemích, bojuje i Rakousko s mýty a dezinformacemi kolem očkování. Ve snaze zabránit nepravdivým informacím spustí se v zemi podle ministra školství akce s názvem „Prolomit vlnu“ (Breaking the wave). Během on-line schůzek, jež by se měly konat také v turečtině, bosenštině, arabském jazyce a perštině, by si rodiče, studenti, učitelé a správci škol měli mít možnost vyměňovat názory na očkování s odborníky z oblasti vědy a medicíny.

PŘEHLEDNĚ: Jaká pravidla se mění

Domácí

ČR výrazně zaostává

K 21. říjnu bylo vykázáno očkování alespoň jednou dávkou u 153 tisíc osob ve věku 12 až 15 let, což představuje cca 33,5 procenta všech osob této kategorie. Ukončené očkování má 143 627, tedy 31,5 procenta.

Dalších 3956 osob (0,9 procenta) má rezervaci termínu očkování a 4358 osob (procento) je registrováno a čeká na termín očkování, celkem se účastní očkování 160 560 osob (35,2 procenta) v této věkové skupině.

Kolik učitelů a školských pracovníků je naočkováno, není na rozdíl od Rakouska jasné. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška, jehož instituce zpracovává zdravotnická data, se přibližně od dubna údaje o zaměstnání očkovaných nesbírají. „Nemáme na to právo,” doplnil.

Údaje přímo od škol může mít ministerstvo školství, jeho mluvčí Aneta Lednová ale na dotaz ohledně počtu naočkovaných učitelů pouze odkázala na resort zdravotnictví s odůvodněním, že se jedná o zdravotnické téma.

Reklama

Výběr článků

Načítám