Hlavní obsah

Pusťte nás k porodu, vyzývají otcové. Je to velmi stresující, popisuje jeden z nich

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tatínkové nesmějí být kvůli koronaviru u porodů svých dětí. Postupně to zakazovaly jednotlivé nemocnice, ve čtvrtek večer o plošném zákazu rozhodla vláda. Nastávajícím rodičům se to ale nelíbí. Petici, která vyzývá k zrušení zákazu, už podepsalo přes 23 tisíc lidí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Tatínkové nesmějí být u porodu svých dětí. Ilustrační foto

Článek

Pan Vilém Maur se svojí ženou čekají narození potomka každým dnem. „Na ten den jsem se nesmírně těšil, chtěl jsem svoji ženu u porodu podpořit. Pro mě jako pro nastávajícího otce prvního dítěte je ta situace velice stresující a co teprve pro moji manželku,“ popsal Novinkám Maur.

Podle něj je důležité, aby se především rodička cítila bezpečně a měla u porodu někoho, koho zná. „Vím o případech nastávajících maminek, které se z toho sesypaly. A nikdo pro ně nemá vlídné slovo. Nic, jen prostě zákaz,“ krčí rameny Maur.

Vojtěch: Je to nezbytné

Vláda zakázala nastávajícím otcům účastnit se porodů ve čtvrtek. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) rozhodnutí vychází z podnětů zdravotníků a porodnic. „Byla obava, že by mohlo dojít k zavlečení té nákazy, je to spíše ochrana samotných zdravotníků,“ uvedl ministr

„Reagujeme na vývoj epidemiologické situace, na vývoj z hlediska počtu nakažených, vývoj infekce jako takové,“ dodal Vojtěch.

Opatření je podle ministerstva zdravotnictví jedním z důležitých předpokladů zamezení šíření koronaviru v Česku ve vztahu k ohroženým skupinám osob. „Neprodlená realizace tohoto opatření je nezbytná vzhledem ke každodenně rostoucímu počtu nakažených na území České republiky,“ tvrdí ministerstvo.

Mohli nám dát respirátory, kdyby byly

Maur podotkl, že v opatření nevidí smysl, protože je s manželkou v každodenním kontaktu. „Takže jestli jsem nakažen já, tak je nakažena i ona. Kdyby vláda měla dostatek zdravotnických prostředků, mohla dát nastávajícím tatínkům k porodu respirátor,“ zdůraznil Maur.

V podobné situaci se nachází několik tisíc lidí. Na internetu proto vznikla petice s názvem „Pusťte tatínky k porodu“. K pátečnímu poledni ji podepsalo přes 23 tisíc lidí.

V petici stojí, že vysvětlení Vojtěcha, že vláda vychází vstříc nemocnicím, není dostatečné. „Jsme připraveni pochopit důvody opatření, prosíme ale o opravdové, podložené vysvětlení. Nutíte nás k obrovské oběti a máme právo vědět, čemu ji skládáme,“ žádají nastávající rodiče.

Prymula pro Právo: Bude-li se karanténa obcházet, přijde na řadu úplný zákaz vycházení

Koronavirus

Opatření považují za nesmyslné a psychicky ohrožující nastávající maminky. Zákaz podle nich poškodí první a ničím nenahraditelné vazby otce a dítěte a naruší nejpřirozenější práva rodiče.

„Maminky žijící s tatínky ve společné domácnosti jsou na porodním sále stejným (ne-li podstatně větším) rizikem pro personál i dítě než otec v ochranných pomůckách. Osvícený ministr by měl spíše zakázat porodnicím k podobně absurdním opatřením přistupovat samostatně a chránit ty, kteří se v těchto dnech navzdory všemu chystají rozdávat lásku do posledních sil. Neberte nám naše poslední síly,“ žádají v petici rodiče.

Reklama

Výběr článků

Načítám