Hlavní obsah

Půlhodina na nákup. Belgie opatrně rozvolňuje lockdown

Novinky, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Belgie, jedna z koronavirem nejhůře postižených evropských zemí, zmírní některá protiepidemická opatření. Uvolnění však bude spíše kosmetické. Od úterý se sice otevřou obchody, pro nakupování však budou platit velmi přísná opatření a obyvatelé se budou muset rozloučit s představou pohodového nákupu, rozhodla vláda premiéra Alexandera De Crooa. Opatrně rozvolňuje i Polsko.

Foto: Profimedia.cz

Centrum Bruselu. Ilustrační foto

Článek

„Neztraťme to, čeho jsme dosáhli během několika posledních týdnů, v průběhu čtyř svátečních dnů. Čísla klesají a tato tendence by měla pokračovat zhruba do poloviny ledna. V nadcházejících týdnech se musíme snažit všemi silami,“ prohlásil Alexander De Croo.

Zdůraznil, že se země musí vyhnout za každou cenu třetí vlně. Uvolnění, které nyní přichází, je podle jeho slov maximum toho, co si země může dovolit.

Měla sen o kadeřnictví, které musela zavřít. Mladá Belgičanka spáchala sebevraždu

Zahraniční

V úterý se tak sice otevřou obchody, ale za velmi přísných podmínek. Nákupy se mají odehrávat rychle, zákazník na to bude mít maximálně 30 minut. Povolena při nákupu bude také pouze jedna doprovázející osoba. Do prodejen může jen tolik lidí, aby se splnil limit 10 metrů čtverečních na osobu.

U vchodu musí být k dispozici dezinfekční gel na ruce a každý, kdo vstoupí, si musí ruce vydezinfikovat. Platí také povinnost nošení roušky. Do obchodů menších než 20 m² mohou vstoupit maximálně dva zákazníci.

Belgii rapidně klesají denní přírůstky nakažených. Může za to přetížený systém testování

Zahraniční

Muzea a plavecké bazény mohou otevřít, ale musí dodržet přísná hygienická opatření.

Bary, restaurace a kavárny zůstávají nadále uzavřené, a to minimálně do 1. února. Stav se bude znovu vyhodnocovat kolem poloviny ledna a v tu dobu by se mohla situace opět uvolnit. Zavřeno budou mít zatím i nadále kadeřnictví a kosmetické služby, nehtová studia a maséři. Nadále platí povinnost pracovat z domova, pokud to profese dovoluje.

Nakažené převážejí v plastových boxech. Mezi Belgií a Německem vznikl letecký most

Evropa

Belgický kabinet také lehce uvolnil pravidla pro setkávání během vánočních svátků. Lidé žijící sami si mohou výjimečně pozvat na návštěvu dvě osoby namísto jedné. Nadále ale bude platit zákaz nočního vycházení mezi půlnocí a 05:00 stejně jako zákaz sdružování, venku se mohou potkat maximálně čtyři lidé. Současně kabinet zakázal celoplošně konání novoročních ohňostrojů, s tím souvisí i zákaz prodeje pyrotechniky.

Zahlcené belgické laboratoře už otestují už jen ty, kterým bude zle

Zahraniční

V Belgii s 11,5 milionu obyvatel v posledních týdnech počty infikovaných klesají. Celkem se virem SARS-CoV-2 nakazilo téměř 570 tisíc lidí a v souvislosti s koronavirem zemřelo 16 300. Nových případů je ale nyní v průměru něco přes 2700 denně, přičemž ještě před měsícem to bylo pětkrát tolik. Klesají i počty pacientů v nemocnicích, nyní jich je zhruba 4400, na začátku měsíce to bylo skoro 7500.

Opatrné Polsko

Lehké rozvolnění opatření přijalo i Polsko, kde také klesá počet nakažených. Za neděli přibylo 5733 nově potvrzených případů. To je nejmenší denní přírůstek od 13. října. Polská vláda proto od 28. listopadu znovu povolila otevření nákupních center, nicméně restaurace, fitness centra, kina a divadla zůstanou zavřená přinejmenším do 27. prosince.

Německo a hotely

V současné chvíli jsou hotely v Německu zavřené. Některé spolkové země ale chtějí na vánoční svátky ubytovací zařízení otevřít, aby příbuzní při návštěvách měli kde přenocovat. Ostře se proti tomu postavila kancléřka Angela Merkelová, její nesouhlas ale spolkové země přecházejí. Otevřít hotely chce nejen Berlín, ale také Severní Porýní-Vestfálsko, Hesensko, Dolní Sasko. Další země se ještě definitivně nerozhodly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám