Hlavní obsah

Prvními oběťmi nového koronaviru mohli být v roce 2012 čínští horníci, virus mohl rozšířit institut

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na počátku roku trpělo šest čínských horníků z provincie Jün-nan neznámou plicní nemocí, která měla podobné projevy jako covid-19. Ovšem roku 2012. Právě u nich mohou ležet kořeny dnešní pandemie, uvedli v půlce července virolog Jonatham Latham a Allison Wilsonová v článku na webu Independent Science News. Při šíření viru podle nich hrála roli wuchanská laboratoř, kde se tento vir zkoumal a mohl z ní uniknout.

Foto: Reuters

Koronavirus SARS-CoV-2

Článek

Šest havířů onemocnělo neznámou respirační chorobou na jaře 2012. Tři z nich zemřeli. Nákazu u nich zkoumali i experti z virologického ústavu ve Wu-chanu z oddělení vedeného přední viroložkou Š´Čeng-li, protože právě u netopýrů z jeskyní v provincii Jü-nan byl zjištěn původce jiné plicní koronavirové choroby SARS.

Šest havířů bylo přijalo První lékařskou fakultou na univerzitě v Kun-mingu na přelomu dubna a května 2012. Léčeni byli s nespecifickou plicní infekcí. Příznaky měli podobné jako má covid-19, tedy dýchací obtíže, suchý kašel, stoupající množství hlenů a vysokou teplotu, kterou měli před smrtí.

Čtyři měli také nízkou hladiny nasycení hemoglobinu kyslíkem, což je také typický příznak vážného průběhu covidu-19. Jen u jednoho z nich se potvrdila i jiná virová nemoc, byl pozitivní na žloutenku a EBV. Tři pacienti byli na plicní ventilaci, všichni dostávali steroidy a pět z nich antivirotika.

Horníci onemocněli, když odstraňovali v dole Mo-ťiang netopýří trus.

Šance na vakcínu proti koronaviru zvyšuje jeho malá schopnost mutace

Koronavirus

Studie kunmingské fakulty v časopisu Master´s Thesis z května 2013 informovala o analýze šesti nemocných s vážnou pneumonií způsobenou neznámým virem. O rok později psal časopis Science už o možné existenci nového viru v Číně který zabíjí, i když v něm byl zmiňován jiný virus zjištěný u krys v dole.

Vzorky viru byly poslány do virové laboratoře ve Wu-chanu, který je vzdálen asi 2000 km. Tam je zkoumali s cílem zjistit, zda u nich nehrozí nebezpečí, že by virus mohl vyvolat pandemii.

Dostal je i plicní expert Čong Nan-šan, který pomohl zvládnout epidemii SARS, protože panovalo podezření na nemoc vyvolanou betakoronaviry, kam patří původci covidu-19, SARS i MERS.

Peking připustil, že virus nepochází z wuchanského trhu

Koronavirus

Netopýří koronavirus u lidí 

Analýza ukázal, že u horníků byla zjištěna přítomnost sekvenci RNA netopýřího koronaviru označenou jako BtCoV/4491. Byla částí celého genetické informace RaTG13. Ta má genetickou strukturu velmi podobnou RNA koronaviru SARS-CoV-2, který je původcem covidu-19. Shoduje se s ní v 96,2 procenta (respektive u zmíněné části BtCoV/4491 v 98,7 procenta).

Sekvence netopýří RNA BtCoV/4991 byla popsána v roce 2016.  RaTG13 je pak kompletní genová sekvence zmíněného netopýřího koronaviru.

Máme důkazy, že virus je z laboratoře, řekl Pompeo. Zda je uměle vytvořený, ale nepotvrdil

Koronavirus

Přední čínská viroložka Ś´Čeng-li , která vede laboratoř ve Wu-chanu, potvrdila, že obě analyzované sekvence pocházejí z výkalů netopýrů druhu Rhinolophus sinicus patřících do rodu vrápenců.

Genetická informace RaTG13 se shoduje s RNA původce covidu-19 SARS-CoV-2 v 96,2 procentech. Neliší se ani v té části genomu, která odpovídá za to, na jaký protein se koronavirus navazuje. Latham a Wilsonová připomněli, čím se původce covidu-19 liší – reaguje na enzym furin, což mu umožňuje se rychleji šířit v těle napadeného, když se napojuje na buňky mající receptor ACE2.

Podezření padá na wuchanský institut

Sami odmítli spekulovat, zda k této mutaci viru došlo přirozeně, v těle napadených horníků, či genetickou manipulací v nějaké laboratoři, i Latham o tom dříve spekuloval.

Oba přiznávají, že  RNA obou koronavirů se liší v 3,8 procentech, což je asi 1200 nukleotidů. Podle evolučního virologa Edwarda Holmese by takováto změna trvala 20 až 50 let, oni ale namítají, že mutace jsou rychlé zejména na počátku oddělení nového kmene a pak se zpomalují.

Navíc malý počet mutací u SARS-CoV-2 naznačuje, že koronavirus způsobující covid-19 už musel nějakou dobu kolovat mezi lidmi a ustálit svůj genom. Podle Lathama a Wilsonové mohl být mezi horníky hledaný pacient nula, který stál na počátku epidemie. Podle nich by to mohl být jeden z přeživších a spekulují zejména o muži, jemuž byl odebrán brzlík, kde bývá hodně virů.

Wu-chan řešil nápadně podobný virus už před sedmi lety

Zahraniční

Zdůraznili však klíčovou roli, kterou mohl mít jeden ze dvou wuchanských virologických institutů při šíření viru. Podle nich z laboratoře virus unikl v roce 2019 a dostal se na místní tržnici. Mohlo jít o neopatrnost personálu při manipulaci.

Podobné nehody nejsou neobvyklé, v roce 1967 se v laboratoři v německém Marburgu nakazilo novým neznámým virem 25 zaměstnanců a šest dalších lidí včetně lékaře a patologa. Virus pocházel od opic dovezených na pokusy z Ugandy. Latham uvedl i další příklady.

Oba upozornili na podivnou změnu pohledu čínské viroložky Š´Čeng-li, která při šetření v roce 2012 uvedla, že horníci zemřeli na koronavirovou infekci, ovšem v březnu 2020 už tvrdila, že zemřeli na plicní plísňovou infekci.

Spekulace, že by virus unikl, odmítá Š´Čeng-li s tím, že v institutu neměli k dispozic živý virus RaTG13. V institutu však dělali pokus živými netopýřími koronaviry, loni v dubnu o podobných pokusech s netopýřími alfakoronaviry informovali ve zprávě na virologickém webu mdpi.

Reklama

Výběr článků

Načítám