Hlavní obsah

Wu-chan řešil nápadně podobný virus už před sedmi lety

Právo, ČTK, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už před sedmi lety měli vědci v čínském Wu-chanu k dispozici vzorky viru, který se nápadně podobal tomu, jenž letos způsobil pandemii onemocnění covid-19. Ty byly do laboratoře odeslány, když šest mužů v jižní provincii Jün-nan onemocnělo těžkým zápalem plic poté, co čistili bývalý měděný důl od kolonie netopýrů, informoval nedělník The Sunday Times

Foto: China Daily, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Odebrané vzorky tehdejšího viru pojmenovaného RaTG13 se na 96,2 procenta shodovaly s koronavirem, jenž se nyní rozšířil po celém světě, upozornila letos expertka na koronavirus Š’Čeng-li z Wu-chanského virologického institutu, která se na tehdejším výzkumu podílela.

Vedení ústavu, který některé teorie označuje za možný zdroj nákazy, ale následně ujistilo, že v laboratoři už nebyl živý vzorek viru RaTG13, a je tedy nemožné, aby se odtud rozšířil dál.

Počet nakažených koronavirem překročil 12 milionů

První oběti nákazy novým koronavirem SARS-CoV-2 se ve Wu-chanu potvrdily 10. ledna, následně začaly počty infikovaných a mrtvých narůstat v Evropě, Spojených státech a v Rusku. Světová zdravotnická organizace šíření onemocnění covid-19 prohlásila 11. března 2020 za pandemii.

Koronavirus mohl řádit ve Wu-chanu už v loni v srpnu, ukazují satelitní snímky

Koronavirus

Americká univerzita Johnse Hopkinse (JHU) ve čtvrtek ve svém přehledu uvedla, že počet zaznamenaných případů nákazy koronavirem celosvětově přesáhl 12 milionů. Komplikacím souvisejícím s infekcí podlehlo přes 550 000 lidí. Podle JHU je ve světě od začátku pandemie nemoci covid-19, způsobované koronavirem, do nynějška evidováno 12 660 045 infikovaných.

Nejpostiženější zemí světa jsou dlouhodobě Spojené státy se 330 miliony obyvatel, kde se podle JHU dosud nakazilo přes tři miliony lidí, z nichž více než 132 000 zemřelo. Druhou nejhůře zasaženu zemí je Brazílie. V tomto jihoamerickém státě s 210 miliony obyvatel se infekce prokázala u 1 713 160 lidí, z nichž 67 964 zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám