Hlavní obsah

První plošná karanténa v Rusku: Moskevský starosta motivuje seniory rubly

– Moskva
Novinky, nčs

Moskevský starosta Sergej Sobyanin nařídil obyvatelům ruské metropole, kterým je 65 let a více, aby s účinností od čtvrtka buď zůstali doma, nebo se vydali na chalupy, kde mají přečkat současnou pandemii koronaviru. Jedná se tak o první plošnou karanténu v zemi, kde bylo doposud potvrzeno 438 případů nákazy novým koronavirem.

Foto: Profimedia.cz

Moskevský starosta Sergej Sobyanin

Článek

Obyvatelé Moskvy, kterým je 65 let a více, či lidé s chronickými onemocněními, mají podle nařízení starosty zůstat v bezpečí svých domovů, případně se vydat pryč z města na chaty, chalupy a vesnická sídla. Nařízení bude platit od čtvrtka a potrvá nejméně do 14. dubna. Výjimku budou mít pouze lidé, kteří pracují na „zachování chodu státu”. Všichni občané, kterých se karanténa dotýká, si budou moci dojít nakoupit potraviny a léky.

„Možná se vám to nařízení nelíbí, možná proti němu budete protestovat, ale věřte mi, je to pro naše dobro,” uvedl Sobyanin, jenž je pověřen řízením krizových situací ohledně koronaviru v Rusku.

Rusko uzavírá hranice

Koronavirus

Při pondělním projevu nabídl starosta lidem, kteří nařízení poctivě dodrží, motivaci v podobě finanční odměny ve výši 4000 rublů (1200 korun). Zároveň poděkoval občanům, kteří jeho dřívější doporučení dodržovali ještě před nařízením.

Odjeďte na daču

Rusko v poslední době postupně omezilo společenské, kulturní či sportovní akce. Hranice se uzavřely pro většinu cizinců a omezena byla i školní výuka. Na rozdíl od mnoha evropských a asijských zemí však nebyla zatím nařízena žádná plošná karanténa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Moskvě staví novou nemocnici pro pacienty nakažené koronaviremVideo: AP

„Má být hezké počasí, odjeďte na daču,” doporučil občanům Sobyanin pobyt na venkovských sídlech. Současně zveřejnil i telefonní čísla, kam se lidé mohou v případě potřeby obrátit, a mladým lidem doporučil omezit kontakt se seniory.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Nařízení moskevského starosty se nevztahuje na 67letého Vladimira Putina, jak uvedl prezidentův mluvčí. Podle něj prezident vykonává „práci z domova” a každý, s kým se má hlava státu setkat, je na nákazu novým koronavirem nejdříve otestován.

Rusko k úterku hlásilo v zemi 438 nakažených novým koronavirem, z nichž je většina právě v hlavním městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám