Hlavní obsah

Prodělali jste covid bez příznaků? Nejspíš můžete znovu rychle onemocnět, naznačuje studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesvědčení, že lidé, kteří prodělali nákazu novým typem koronaviru, získávají na několik let imunitu, dostává vážné trhliny. Čínští vědci v nejnovější studii, která byla zveřejněna v časopise Nature Medicine, tvrdí, že vyléčení pacienti mohou do tří měsíců získanou imunitu ztratit nebo klesne na zanedbatelnou úroveň. Brzy tak mohou opět onemocnět.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci zkoumali imunitní odpovědi u asymptomatických i symptomatických pacientů, kteří se nakazili koronavirem Sars-CoV-2. Výsledky jejich studie jsou překvapující. Především u pacientů, kteří nevykazovali příznaky, nebo byly jen velmi mírné, imunita během dvou až tří měsíců vymizela.

Studie není rozsáhlá, odborníci zkoumali 37 infikovaných koronavirem Sars-CoV-2 z oblasti Wan-čou, kteří netrpěli žádnými příznaky nákazy, se stejným počtem lidí, u nichž byl průběh nákazy normální.

Zjistilo se, že tři až čtyři týdny po prodělání nákazy získalo z asymptomatické (bez příznaků) skupiny krátkodobě protilátky pouze 62,2 procenta pacientů. Ve skupině nakažených, u nichž byl normální průběh nemoci, však protilátky získalo 78,4 procenta pacientů.

První vakcíny možná nebudou chránit před nákazou, jen před vážným průběhem covidu

Koronavirus

Po osmi týdnech byla hladina protilátek u asymptomatické skupiny nižší o 81,1 procenta, u lidí s příznaky byla nižší o 62,2 procenta. Po třech měsících hladiny protilátek klesly na nezjistitelnou hladinu u 40 procent vyléčených pacientů, kteří neměli projevy nemoci, ve srovnání s pouze 13 procenty u druhé skupiny.

Vědci navíc zjistili, že osoby, u nichž se v průběhu nemoci nevyskytly příznaky, mají slabší imunitu vůči koronaviru, protože se na imunitní obraně podílí méně buněčných proteinů.

V Německu začali testovat vakcínu proti koronaviru na lidech

Koronavirus

Studie dále odhalila, že u nakažených, kteří během nemoci nevykazovali žádné nebo jen mírné příznaky, měla třetina „plicní stín“ charakteristický pro plicní chorobu covid-19 a také další abnormality. Tito pacienti navíc vylučovali virus i čtyři dny déle než ti, kteří měli běžný průběh nákazy.

V této souvislosti varuje profesor imunologie Danny Altmann z Imperial College London, že většina infikovaných lidí koronavirem Sars-CoV-2 má pouze mírné nebo žádné příznaky. Je proto podle jeho slov zásadní zjistit, zda a na jak dlouho získali vůči tomuto viru imunitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám