Hlavní obsah

Prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha: Opatření na nás začínají tvrdě dopadat

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současná opatření tvrdě dopadla i na lázeňská zařízení, která se podle prezidenta Svazu léčebných lázní Eduarda Bláhy ještě ani pořádně nevzpamatovala z první vlny koronaviru na jaře a z výpadku klientů ze zahraničí. V rozhovoru pro Právo uvedl, že klíčové bude prodloužit podporu lázním i na část příštího roku.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha.

Článek

Vláda zakázala poskytovat lázeňskou rehabilitační péči za přímou úhradu pa­cientem. Co si o tom myslíte?

Taková už je doba. Na druhou stranu ale chápu doporučení, aby ohrožené skupiny a zejména senioři nyní zbytečně neriskovali. Stejně jako potřebu mít jistotu, že se za účelnou léčbu nevydávají nějaké skupinové rekondiční nebo wellness pobyty. Ovšem takto paušalizované opatření není šťastné.

V době překážek v práci a nucených dovolených by svůj zdravotní problém v lázních ráda řešila řada mladších a nerizikových pacientů, kteří nechtějí procházet celým zdlouhavým byrokratickým systémem schvalování péče hrazené z pojištění a chtějí investovat do zdraví vlastní peníze.

Mohou pacienti, kteří si svůj pobyt platí a započali jej před tímto opatřením, svůj pobyt dokončit?

Podle našeho názoru a po konzultacích s ministerstvem zdravotnictví říkáme, že mohou. Není to nově zahájený hrazený pobyt. Stejně se přistupovalo minulý týden i k hotelovým nebo wellness pobytům, které byly dokončovány ještě několik dní. U zdravotní péče, jež sleduje léčebný cíl, by její předčasné přerušení nedávalo už vůbec žádný smysl. Některé terapie fungují pouze v celku a jejich nedokončením mohou mít opačný než ozdravný efekt.

Lázně byly zmíněny jako významné místo z hlediska záchytu pozitivních pa­cientů. Jak veliké riziko tedy pobyt v lázních podle vás představuje?

Největší záchyt je v rodinách a na kancelářských pracovištích. Až třetí v pořadí jsou sociální a zdravotnická zařízení, mezi kterými jsou lázně opět třetí.

Lidé s vouchery se už do lázní nehrnou

Ekonomika

Za prvních dvacet dní měsíce října bylo v lázních zachyceno kolem 350 pozitivních osob, což zní jako vysoké číslo, ale když vezmete v úvahu, že lázněmi v té době prošlo přes 25 tisíc hostů, tak to vyzní úplně jinak. Jde o 1,4 % nakaženého v době, kdy odhady hovoří až o 15 % pozitivních v populaci a 30 % z vytrasovaných osob.

Řada našich pacientů si naopak míru opatření v lázních, kde důraz a požadavky daleko přesahují nařízení vlády, pochvaluje a cítí se v nich v bezpečí. Doma by si museli chodit nakupovat, jezdit hromadnou dopravou, čehož se mnozí bojí víc než pobytu, který jim zdravotně pomáhá.

Jak se vlastně lázní dotýkají současná opatření z ekonomického hlediska? Jak na lázně myslí stát, když je v poskytování služeb a jejich ekonomické aktivitě omezuje?

Začínají na ně opět dopadat velmi tvrdě, a to se řada lázní ještě ani nevzpamatovala z následků první vlny a výpadku cizinců. Po pravdě si navíc nemyslím, že bude mít stát dost prostředků, aby pomáhal kterémukoliv odvětví stejně jako na jaře. Oproti jarním měsícům mohou lázně ještě poskytovat zdravotní služby, byť jen ty hrazené z veřejného pojištění, ale i jejich objem bude postupně klesat.

Kvůli obavám lidí, výpadku operačních výkonů, které pobytům předcházejí, nebo přetíženosti ordinací, které by návrh na lázně vypsaly chronikům. Výpadek kompletní lázeňské péče povede k tomu, že lázně nedosáhnou na vyjednanou jarní kompenzaci, jež spočívala v dočasně vyšší úhradě za pojištěnce ve druhém pololetí.

Přehledně: Jak stát pomůže lidem a firmám

Finance

Právě její prodloužení na část příštího roku bude pro nás spolu s prodloužením platnosti lázeňských návrhů i státních voucherů klíčovou prioritou ve vyjednávání s vládou, jak pomoci lázním tyto krizové časy překonat.

Dosáhnou lázně také na deklarované státní programy podpory Antivirus A a B? A hrají u lázní nějakou významnější roli i ostatní programy jako Covid – nájemné a podobně?

Myslíme si, že na Antiviry dosáhneme, protože lázním byly nejprve zakázány provozy veřejných bazénů, následně hotelové a wellness pobyty a naposledy i léčebné pobyty samoplátců. Program nájemné asi moc využití nenajde, protože lázně většinu objektů vlastní. Pomoci by mohl Covid – hotel II, pokud tedy nějaký vypsán bude. Mnohem důležitější ale je, aby už stát začal vyplácet prostředky z jarní fáze tohoto programu, na které už řada lázní opravdu čeká.

A co v médiích zmiňované využití lázní pro pomoc s nedostatkem covidových lůžek?

To je spíš mediální bublina. O využití volných lůžek a personálu lázní se jedná a nejprve přijdou na řadu ty vojenské či státní, ve kterých by se měl rozsah využití pilotně vyzkoušet. Rozhodně se ale nebude jednat o infekční pacienty ani o pa­cienty vyžadující náročnější zdravotní péči. Na to nejsou lázně technicky ani personálně vybavené. Chybí jim nemocniční typ lůžek, rozvody kyslíku i personál s potřebnou zkušeností.

Černý scénář kolabujících nemocnic se nenaplňuje

Koronavirus

Mohly by ale v případě dalšího negativního vývoje pomoci s uvolněním některých lůžek obsazených pacienty čekajícími v LDN na umístění v domech pro seniory a podobně. Aspoň tak zatím vypadají aktuální úvahy a přípravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám