Hlavní obsah

Přes 80 procent nakažených koronavirem má „tichou infekci“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet nakažených novým typem koronaviru je mnohem vyšší, než se dosud odhaduje. Tvrdí to lékaři z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Přes 80 procent lidí, u nichž se prokázala nákaza Sars-CoV-2, totiž nemělo žádné příznaky. Každý, kdo je infikován koronavirem a nemá příznaky onemocnění, je považován za pacienta s „tichou infekcí“. Právě oni ovšem odhad šíření nákazy zkreslují, píše server týdeníku Focus.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Lidé, kteří byli infikováni, ale netrpí obtížemi, jsou zřídkakdy testováni a stávají se nevědomky přenašeči Sars-CoV-2. Do této skupiny patří i malé děti, které málokdy mají vážný průběh nemoci covid-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje.

Jako příklad virologové udávají statistiky z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Ze všech nakažených tvořili pacienti s „tichou infekcí“ 25 procent. Netrpěli žádnými příznaky nákazy. Ještě názornější jsou závěry vědců z australské fakultní nemocnice Macquirie University v Novém Jižním Walesu, kteří analyzovali situaci na výletní lodi, která vyrazila v polovině března od argentinských břehů na 21denní cestu. Na palubě bylo 128 cestujících a 95 členů posádky.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

V té době už Světová zdravotnická organizace varovala před epidemií nákazy. Na lodi proto platila přísná hygienická opatření. Na palubu se nedostali lidé, kteří v předchozích dnech navštívili některou ze zemí s vysokou mírou nákazy Sars-CoV-2. Všem cestujícím se měřila horečka a na lodi byly zvýšené hygienické zásady, například se používaly dezinfekční prostředky.

Testy mohou navodit mylný dojem, že máte protilátky, varuje americké centrum

Koronavirus

Osmý den plavby se objevil první člověk s horečkou. Okamžitě byl zaveden přísný režim. Dotyčný byl v karanténě, cestující museli zůstávat ve svých kajutách, personál začal nosit ochranné pomůcky. Osm lidí nakonec skončilo s velkými dýchacími problémy v nemocnici. Dvacátý den byli testováni všichni, kteří na palubě lodi zůstali. Jak pasažéři, tak členové posádky.

Z 215 lidí byla nakažena více než polovina (59 procent). Co bylo ovšem vážnější, jen 19 procent infikovaných mělo příznaky onemocnění. Zbývajících 81 procent netrpělo žádnými příznaky. Vědci se proto obávají, že „tiché infekce“ se vyskytují v populaci mnohem častěji a v širším měřítku, než se dosud domnívali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám