Hlavní obsah

Přehledně: Jak Evropa přitvrzuje opatření proti covidu

Novinky, ČTK, ven, ryn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen Česko aktuálně bojuje s prudkým nárůstem nových případů nemoci covid-19. Stejně jako česká vláda tak i v dalších evropských zemích přitvrzují opatření, která mají postup pandemie zastavit a zabránit kolapsu zdravotnických systémů. Novinky přinášejí přehled toho, jaká omezení aktuálně platí v nejvíce postižených evropských zemích.

Foto: Roberto Monaldo, ČTK/AP

Protesty proti lockdownu v Římě.

Článek

Velká BritánieBritská vláda zavede kvůli zhoršující se epidemické situaci uzávěru v celé Anglii. Od čtvrtka 5. listopadu budou smět lidé vycházet ven jen v nutných případech a musí omezit společenské kontakty. Fungovat budou pouze nezbytné služby, zavřeno musí mít restaurace a bary. Restaurace budou moci vydávat jídla jen s sebou nebo je doručovat do domácností. Všechny podniky, jež nenabízejí služby či zboží považované za nezbytné, budou muset zavřít. Školy však zůstanou otevřené. Opatření budou platit do začátku prosince. Vláda nebude uzavírat průmysl nebo přerušovat práci ve stavebnictví.

Británie dnes překonala hranici milionu pozitivních testů na koronavirus od začátku pandemie. Země s více než 66 miliony obyvatel se tak stala třetí evropskou zemí po Francii a Španělsku, která překročila milionovou hranici infekcí. S covidem-19 tam zemřelo přes 46.600 osob, což je nejvíce v Evropě.

Francie - Francouzský prezident Emmanuel Macron tento týden vyhlásil celoplošná karanténní opatření. Od pátku jsou zavřené restaurace a bary i obchody, které nejsou životně důležité. Možný není ani volný pohyb mezi jednotlivými regiony. Opatření zůstanou v platnosti do 1. prosince. Na rozdíl od jarního takzvaného lockdownu, který trval osm týdnů, ale zůstává otevřená většina škol.

Francie, která má na 67 milionů obyvatel, za celou dobu pandemie eviduje téměř 1,4 milionu nakažených a přes 36.600 obětí.

Itálie - Díky přísné jarní karanténě se podařilo dostat šíření nákazy pod kontrolu a během podzimní druhé vlny epidemie šedesátimilionová Itálie dlouho patřila k zemím s příznivějšími statistikami. V posledních týdnech ale i tady počty nově infikovaných exponenciálně rostou.

Vláda tak minulý týden vydala výnos s novými restrikcemi kvůli koronaviru. Bary a restaurace se zavírají již v šest večer, jídlo s sebou nebo na rozvážku nabízet mohou. Zcela se zavřela divadla a kina, koncertní sály, posilovny, plovárny i lyžařská střediska. Pro diváky jsou uzavřené i stadiony. Nová opatření mají zatím platit do 24. listopadu.

Itálie byla prvním evropským státem, kde se virus SARS-CoV-2 začal letos v únoru šířit; Itálie dosud zaregistrovala přes 647.000 lidí nakažených koronavirem, více než 38.000 infikovaných zemřelo.

Polsko - Polsko omezilo shromažďování na veřejnosti. Setkávat se smí nanejvýš pět lidí. Zavřené jsou bary a restaurace, prodávat smějí pouze jídlo, které si lze odnést. Děti mohou chodit ven pouze mezi 8:00 hodinou ranní a 16:00 hodinou odpolední, a to pouze v doprovodu dospělého. Pokud nová přísnější opatření nezaberou, vláda nevyloučila celostátní karanténu včetně uzavření hranic a omezení pohybu obyvatel země.

Polsko, které má přibližně 38 milionů obyvatel, zatím zaznamenalo přes 362.700 infekcí a 5631 úmrtí v souvislosti s covidem-19.

Rakousko - Od úterý 3. listopadu zavede zákaz nočního vycházení. Zrušena bude velká většina společenských akcí, restaurace budou smět fungovat pouze přes výdejová okénka či prostřednictvím roznáškové služby. Zavřít budou muset muzea, divadla či plavecké bazény. Hotely nebudou moci ubytovávat turisty, v hotelech se budou moci ubytovávat jen ti, kteří cestují za prací.

Rakousko s devíti miliony obyvatel dosud eviduje celkem přes 100.000 případů koronavirové infekce a 1109 souvisejících úmrtí.

Slovensko - Od soboty 24. října do neděle 1. listopadu výrazně omezilo volný pohyb lidí, až na výjimky prakticky zavedlo zákaz vycházení, který tento týden prodloužilo do 8. listopadu. Obyvatelé Slovenska mohou jezdit například do zaměstnání, na testování, do přírody v okresu svého bydliště, dále do obchodů s potravinami, lékáren či k lékaři nebo do banky. Výjimku z výrazného omezení volného pohybu osob získají kromě jiného lidé s negativním výsledkem testu na koronavirus.

Slovensko také zahájilo celostátního testování na koronavirus, kterého se v pětimilionové zemi do dnešního poledne zúčastnilo přes 828.518 lidí. Z nich 7947 osob, tedy necelé procento, mělo pozitivní výsledek testu. Slovensko eviduje celkem 57.664 nakažených a 219 úmrtí spojených s covidem-19.

Portugalsko - Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Opatření začne platit od středy.

Zpřísněné restrikce zavádí vláda ve 121 okresech, v nichž počet nakažených na 100.000 obyvatel za posledních 14 dnů přesáhl 240. V takto vymezené oblasti žije zhruba 70 procent obyvatel Portugalska. V částečné karanténě se ocitnou i metropole Lisabon a druhé největší město Porto.

Lidé bude smět opouštět domovy pouze za účelem cest do práce, do školy nebo na nákup. Obchody budou nuceny zavírat nejpozději v deset večer, restaurace o půlhodiny později. Vláda rovněž nařídila firmám, aby přešly na práci z domova, pokud to bude možné.

Španělsko - Španělští poslanci tento týden schválili prodloužení nouzového stavu v zemi o šest měsíců, prodloužen byl tak do 9. května. Nouzový stav umožňuje španělským autonomním oblastem vyhlásit opatření jako je zákaz nočního pohybu či omezení cest mimo region. Na rozdíl od jara však současný nouzový stav neobsahuje omezení ekonomických aktivit. Celá řada španělských regionů ale přistoupila ke zkrácení otevírací doby barů a restaurací nebo zakázala větší shromáždění lidí.

Ve Španělsku, které má 47 milionů obyvatel, celkový počet nakažených od začátku epidemie vystoupal na 1,19 milionu. Úmrtí kvůli covidu-19 registruje Španělsko na téměž 35.900.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám