Hlavní obsah

Přehledná mapa: Evropské země nadále kosí koronavirus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Číně se zřejmě podařilo zastavit šíření nového koronaviru Sars-CoV-2, v Evropě raketově přibývají nejen infikovaní, ale také oběti nákazy. Nejkritičtější situaci zažívá Itálie. Ke čtvrtečnímu odpoledni hlásila na 41 tisíc nakažených a 3405 obětí. Mrtvých má tak více než Čína, která uvádí počet 3249. Zotavilo se zatím jen 4400 nemocných.

Článek

V mnohých evropských zemích se kvůli zdravotnické krizi prakticky zastavil společenský život a platnost přísných omezení takřka jistě přesáhne původně oznámené dva týdny. Prodloužení karanténního režimu pro 60 milionů obyvatel Itálie už avizoval tamější premiér Giuseppe Conte.

Pandemii koronaviru se pokouší dostat pod kontrolu i Španělsko, které v pomyslném žebříčku nejpostiženějších evropských zemí zaujímá druhou příčku. V zemi je 19 980 potvrzených případů nákazy a 1002 mrtvých.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Vážná je situace s šířením koronaviru v Německu. Země má podle posledních informací 15 439 potvrzených případů nákazy. Během noci na pátek přibylo 119 nových případů. Obětí je zatím 44. V této souvislosti se v Německu stále více mluví o možném plošném zákazu vycházení.

Jako první o něm rozhodlo Bavorsko, které od půlnoci na sobotu zavede rozsáhlé zákazy a omezí vycházení. Zatím na 14 dní, oznámil Söder. Vyzval občany, ať zůstávají doma.

Francie je od poledne 17. března v karanténě. Již od půlnoci 15. března uzavřela restaurace, zábavní podniky a obchody, s výjimkou těch s potravinami, léky nebo s výjimkou čerpacích stanic, o den později byly uzavřeny také školy a školky. Země galského kohouta má necelých 11 tisíc potvrzených případů nákazy a 372 úmrtí.

Mrtvé už ani nepočítáme, jsme na konci sil, říkají italští zdravotníci

Koronavirus

Vážnou situaci zažívají Švýcarsko a Rakousko, respektive jejich oblasti sousedící s Itálií. Nejhorší situace je ve švýcarském kantonu Ticino, který přestává zvládat nápor pacientů s těžkým průběhem nákazy. Chybějí lůžka na jednotkách intenzivní péče. Švýcarsko má 4222 nakažených a 43 mrtvých.

Rakousko překonalo hranici 2000 nakažených koronavirem, celkem má 2206 potvrzených případů, v noci na pátek jich přibylo 24. Nákaze podlehlo šest lidí. Nejpostiženější spolkovou zemí je Tyrolsko se 464 infikovanými.

Britové objevili v krvi pacienta protilátku, která může přemoci koronavirus

Koronavirus

Velká Británie zatím nepřistoupila k drastickým opatřením, jako je omezování pohybu. Vláda dala pouze doporučení, co by měli lidé dodržovat. Nákaza se ale rychle šíří, v zemi je 3269 potvrzených případů a 144 mrtvých. Premiér Boris Johnson nevyloučil, že by vláda mohla kvůli šíření nákazy uzavřít celá města včetně Londýna. Uvažuje, že vláda lidem nad 70 let nařídí čtyřměsíční izolaci.

Nizozemsko2460 případů nákazy a 76 mrtvých. O víkendu země zavřela všechny restaurace, hospody a kavárny, ale i sportoviště, sauny, sex kluby a takzvané coffee-shopy.

Vážná situace je také v Belgii, která má 1795 případů nákazy Sars-CoV-2 a 21 mrtvých. V zemi začala od středy platit celostátní karanténa.

Místo izolace bujaré večírky i venčení plyšových psů. Zakážeme vycházení úplně, varují evropské země

Koronavirus

Norsko 1791 potvrzených případů nákazy, v noci na pátek přibyl jeden infikovaný. Nemoci Covid-19 podlehlo sedm lidí. O pondělního rána jsou uzavřeny všechny školy a školky, přístavy a letiště. Tamější vláda zakázala občanům jezdit nejen do zahraničí, ale i na chaty, protože na venkově nelze zaručit lékařskou pomoc.

Švédsko1446 nakažených, v noci na pátek přibylo dalších sedm případů, a 11 obětí. V zemi ale zůstávají v provozu základní školy i školky, obchody i lyžařská centra. Občané EU mohou do Švédska nadále volně cestovat.

Oblíbené lyžařské středisko v Rakousku se stalo dokonalým inkubátorem koronaviru

Koronavirus

Dánsko uzavřelo své hranice s Německem a Švédskem, nefungují restaurace, kavárny a bary, posilovny, kadeřnictví, solária a tetovací studia a zavřené jsou i školy a školky. Na jednom místě se nesmí sejít více než deset lidí. Přesto v zemi roste počet nakažených. V noci na pátek jich přibylo 75, celkem jich má země 1226. Bohužel, roste i počet obětí, momentálně jich je devět.

Portugalsko registruje 786 případů nákazy a čtyři úmrtí. Země je od středy ve stavu nouze.

Česko má k pátku 774 potvrzených případů nákazy koronavirem, vyléčili se zatím jen čtyři lidé.

Kalifornie je v karanténě. Koronavirem se nakazí 25 milionů lidí, říká guvernér

Koronavirus

Lucembursko se 600 tisíci obyvateli je od pondělí v režimu nouzového stavu. Země má 484 případů nákazy, v noci na pátek jich přibylo 149 a čtyři lidé na nemoc Covid-19 zemřeli.

Řecko nechalo zavřít školy, bary, kavárny i nákupní střediska a omezilo letecké spoje. Tamější vláda zakázala návštěvy v táborech pro migranty. V zemi je 464 nakažených a šest lidí infekci podlehlo.

Od pondělí je ve Finsku vyhlášen stav nouze a od čtvrtka je výrazně omezen provoz na hranicích. Potvrzených případů nákazy je 400, zatím nikdo nezemřel.

Polsko registruje 367 nakažených, v noci na pátek jich přibylo 12. V zemi je zaveden „stav epidemiologického ohrožení“. Do Polska se nedostanou žádní cizinci, zavřené jsou všechny školy. O víkendu platí přísné kontroly na hranicích.

Island má 330 potvrzených případů, Slovinsko 319 a jednu oběť, Rumunsko 277, Estonsko 267, Rusko 199 případů a jednu oběť, Slovensko 124, Srbsko 118, Chorvatsko 113, Bulharsko 112, Lotyšsko 111, Maďarsko 85, Kypr 67, Albánie 64, Bosna a Hercegovina 64, Malta 53, Severní Makedonie 50, Litva 47, Lichtenštejnsko 28, Ukrajina 26, Černá Hora 13, Monako 11, Vatikán má jeden případ potvrzené nákazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám